Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκτήσει σε ερευνητικό επίπεδο ο κλάδος της θετικής ψυχολογίας (ο νέος κλάδος της ψυχολογίας που επικεντρώνεται στις θετικές πτυχές της ζωής) καθώς έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προαγωγή της ευεξίας.
Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που έχουν παρατηρηθεί σε χαρούμενους ανθρώπους οι οποίοι με τη σειρά τους φαίνεται να δημιουργούν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις και να έχουν πολύ καλή απόδοση τόσο ακαδημαϊκά όσο και στη δουλειά τους.
Υπάρχουν άραγε διατροφικοί παράγοντες που να συμβάλουν στην ευεξία;
Το ερώτημα αυτό αποφάσισαν να απαντήσουν διάφοροι ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Όπως προέκυψε λοιπόν, στα πλαίσια των διαφόρων ερευνών, σαν παράγοντες που προάγουν την ευεξία βρέθηκαν να είναι η κατανάλωση πρωινού, γευμάτων και σνακ, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών η οποία συσχετίστηκε μεταξύ άλλων με ευτυχία και ευημερία, η κατανάλωση μήλου και σοκολάτας υψηλης περιεκτικότητας σε κακάο που δείχθηκε να ενισχύει την καλή διάθεση και η κατανάλωση γευμάτων με όλη την οικογένεια μαζί που και αυτή ενίσχυσε την ευεξία. Από τα παραπάνω, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται να συσχετίζεται πιο ισχυρά με την ευεξία και μάλιστα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.
Ποια είναι όμως η σχέση ανάμεσα στην ανθυγιεινή διατροφή και το ευ-ζην;
Η σύνδεση μεταξύ των δύο δεν είναι απόλυτα σαφής. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της χαράς τη στιγμή της κατανάλωσης και άλλες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Το σίγουρο είναι όμως ότι η διαφήμιση των fast food μπορεί έμμεσα να υπονομεύσει την ευημερία μας και να αυξήσει την ανυπομονησία μας, μειώνοντας την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τα θετικά γεγονότα στη ζωή μας.
Παίζει ρόλο μόνο η ποιότητα του φαγητού λοιπόν στη διάθεσή μας;
Η απάντηση είναι όχι. Ο τρόπος κατανάλωσης του φαγητού καθώς και οι συνθήκες στις οποίες γίνεται το γεύμα φαίνεται να παίζουν ρόλο. Η συνειδητή κατανάλωση του φαγητού λοιπόν και η παρουσία όλων των μελών της οικογένειας στο τραπέζι φαίνεται να μας κάνουν πιο χαρούμενους!
Διατροφή και ευεξία: Μια αμφίδρομη σχέση!
Το να τρώω καλά με κάνει να αισθάνομαι και καλύτερα. Και αυτό με τη σειρά του ενισχύει την κατανάλωση πιο ποιοτικών διατροφικών επιλογών!
Άρα λοιπόν οι διατροφικές μας επιλογές και η διατροφική μας συμπεριφορά μπορούν αναμφίβολα να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Άλλωστε όπως έχει πει και ο γάλλος σεφ Auguste Escoffier πολλά χρόνια πριν, το καλό φαγητό είναι το θεμέλιο της πραγματικής ευτυχίας!
Βιβλιογραφία: Holder, M. D. “The Contribution of Food Consumption to Well-Being.” Ann Nutr Metab 74 Suppl 2, (2019): 44-52.
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Κλινικής Διατροφής
Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες