Σύμφωνα με μία μελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου η προσκόλληση σε ένα διαιτητικό σχήμα κοντά στη Μεσογειακή Διατροφή φαίνεται να συσχετίζεται σημαντικά με την οστική μάζα Ελληνίδων γυναικών. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, μη επεξεργασμένων δημητριακών, ψαριών και ελαιολάδου, χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσια σε λιπαρά και μέτρια πρόσληψη κοτόπουλου και αλκοολούχων ποτών.
Αποδεικνύεται πλέον ότι η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της οστικής μάζας. Τα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται άμεσα με την υγεία των οστών περιλαμβάνουν το ασβέστιο και το φώσφορο, τα οποία αποτελούν περίπου το 80-90% των μετάλλων των οστών, πρωτεΐνες, καθώς και άλλα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως βιταμίνη D και Κ. Ευρήματα προηγούμενων μελετών (μελέτη Framigham) έχουν δείξει ότι η πυκνότητα της οστικής μάζας ατόμων που κατανάλωναν συχνά φρούτα, λαχανικά, γάλα και δημητριακά ήταν σημαντικά μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή όσων η διατροφή χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση αλμυρών snack, pizza, ανθρακούχων αναψυκτικών, κόκκινου κρέατος, ψωμιού και πατάτας.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής, καθώς και άλλων διαιτητικών σχημάτων, στην διατήρηση της οστική μάζας 220 Ελληνίδων γυναικών. Αν και η προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μην έχει σημαντική επίδραση στους δείκτες οστικής μάζας, ένα διαιτητικό σχήμα κοντά στη Μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε θετικά με αυτούς.
Αν και η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ομάδες τροφίμων (όπως φρούτα και λαχανικά), που έχουν συσχετιστεί με μία προστατευτική δράση στην οστική υγεία, καθώς αυξάνουν το αλκαλικό φορτίο του οργανισμού, περιλαμβάνει και τρόφιμα (όπως μη επεξεργασμένα δημητριακά και όσπρια), τα οποία αυξάνουν το όξινο φορτίο του οργανισμού. Συνεπώς επηρεάζουν πιθανότατα την όξινη-αλκαλική ισορροπία, οπότε παρεμποδίζουν ίσως την προστατευτική για τα οστά δράση των αλκαλικών τροφίμων.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα ιχθυέλαια, πλούσια σε ω-3, φαίνεται να έχουν μία θετική επίδραση στο μεταβολισμό των οστών καθώς και σε ασθένειες αυτών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κύρια πηγή το ελαιόλαδο φάνηκε επίσης να έχουν συσχετίζονται θετικά με την οστική υγεία ανδρών και γυναικών ελληνικής καταγωγής. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε, που βρίσκεται σε αφθονία στο ελαιόλαδο, ενδεχομένως να συμμετέχει στο σχηματισμό και την απορρόφηση των οστών μέσω της επίδρασης της στα επίπεδα προσταγλανδίνης. Ακόμη, σε μία in vivo μελέτη σε αρουραίους η ολευρωπαΐνη, πολυφαινόλη του ελαιολάδου, φάνηκε επίσης να έχει μία προστατευτική δράση στην οστική μάζα.
Συμπερασματικά, λοιπόν, ένα διαιτητικό σχήμα κοντά στη Μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη ψαριών και ελαιολάδου και χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος ενδεχομένως να βοηθά τις γυναίκες να διατηρήσουν την οστική τους μάζα κατά την ενήλικη ζωή.
Προσαρμογή: Επιστημονική ομάδα δια…της Τροφής