Υλικά για 5 άτομα
12 καλαμαράκια μεσαία
360 γραμ. λευκό τυρί light
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γραμμ. πελτέ ντομάτας
5 κουταλάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ποτήρια λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Βήματα
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια, αποσπώντας το κεφάλι από τον κορμό. Από τον μεν κορμό θα αφαιρέσετε τη ραχοκοκαλιά και από το κεφάλι το ράμφος.
Φτιάχνετε το μίγμα της γέμισης και ψιλοκόβετε το κεφάλια σε μικρά ,μικρά κομματάκια.
Σ’ ένα μπολ ζυμώνετε το τυρί με τον πελτέ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του κρασιού.
Γεμίζετε τα καλαμαράκια με τη γέμιση και τα κλείνετε από πάνω με μία οδοντογλυφίδα.
Όση γέμιση περισσέψει την ανακατεύετε με το κρασί. Βάζετε τα καλαμαράκια σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος και τα περιχύνετε με το μίγμα κρασιού-γέμισης.
Ψήνετε στους 200 για 1 ώρα περίπου. Τ’ αφήνετε να κρυώσουν λίγο για να κόβονται ροδέλες.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ανά μερίδα (~350 gr)
Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 460
Πρωτεΐνες (g): 47
Υδατάνθρακες (g): 23,5
Λίπη (g): 12,5
Φολικό οξύ (μg): 54,
Μαγνήσιο (mg): 95,5
Βιτ. A (RE): 200,7
Φώσφορος (mg): 658,4
Ασβέστιο (mg): 248
Σίδηρος (mg): 14,7
Το σχόλιο δια… της Τροφής
Βάσει τελευταίων ερευνών, το καλαμάρι όταν προστεθεί σε ένα ισσοροπημένο διαιτολόγιο προάγει την υγεία ευνοώντας τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Υπολογίζεται ότι πάνω απο το 50% των λιπαρών του καλαμαριού αποτελούνται από τα οφέλιμα ω-3 (EPA/DHA) λιπαρά οξέα που συνδράμουν στη μείωση αυτή.