«Τι να κάνω; ‘Ένα μόνο έμεινε στο κουτί… αμαρτία δεν είναι να το αφήσω; Κι αν πάλι το αφήσω και μου το φάει κανένας άλλος; Όχι, δε θα το κάνεις! Δεν έχεις πια κανένα ίχνος αυτοπειθαρχίας, αυτοσεβασμού; Δεν βλέπεις πως έχεις γίνει πια;…»
Τύψεις…
Αχ, αυτές οι τύψεις. Μας διχάζουν σε βαθμό που χάνουμε την έννοια του λογικού. Μπορούν να μας εξαντλήσουν και να μας οδηγήσουν να πέφτουμε με… τα μούτρα στο φαγητό ή τα γλυκά, ξανά και ξανά, ως ένας φαύλος κύκλος αυτοτιμωρίας και αποκλεισμού. Αν δεν καταφέρουμε να εξορθολογήσουμε – ψύχραιμα – την κατάσταση και να αποβάλουμε από το μυαλό μας τις τύψεις αυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Πειρασμός…
Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία υποστηρίζει ότι το ενδίδουμε – με μέτρο βέβαια – σε μικρούς πειρασμούς μας πιο ευτυχισμένους και ψυχικά υγιείς. Είναι προτιμότερο να φάμε αυτό το τελευταίο σοκολατάκι, κρατώντας την ανάμνηση της γεύσης, παρά να πνιγούμε στις ενοχές.
Οι ερευνητές έδωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σε 2.000 γυναίκες. Διαπίστωσαν από τα αποτελέσματα ότι όσες γυναίκες υπέκυπταν σε «αθώους» πειρασμούς τακτικά ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες, από όσες έδειχναν ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση.
Οι 2.000 εθελόντριες ανέφεραν επίσης κατά σειρά ως πιο δελεαστικούς «πειρασμούς» τα ψώνια (όταν αυτά βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού, φυσικά), τα γλυκά και το χάζεμα στο Διαδίκτυο εν ώρα εργασίας. Σε ποσοστό 90% δήλωσαν ότι υπέκυπταν σε αυτού του είδους τις παρορμήσεις τους κάθε τόσο, αλλά μόνο το 60% παραδέχθηκε ότι το έκαναν σε καθημερινή βάση. Οι τελευταίες εμφανίστηκαν πιο ευτυχισμένες και ικανοποιημένες από τη ζωή τους, παρότι τα 2/3 αυτών ομολόγησαν ότι μετά την «παρεκτροπή» ένιωθαν ενοχές για αρκετές ώρες.
Αντίσταση…
Επιπλέον παρατήρησαν ότι, παρά την παροδική ανύψωση ηθικού από την αντίσταση στον πειρασμό, μακροπρόθεσμα ο υπερβολικός αυτοέλεγχος δεν ωφελεί. Αντιθέτως η υποχώρηση σε ορισμένες ατασθαλίες φαίνεται να αποτελεί τη συνταγή της ψυχικής μας ισορροπίας.
«Όλο και περισσότερες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η αντίσταση στους πειρασμούς στην πραγματικότητα μας προκαλεί θυμό. Τα περισσότερα πράγματα είναι καλά όταν γίνονται με μέτρο και το να υποκύπτουμε στις σχετικά αθώες παρορμήσεις μας – ιδιαίτερα όταν οι καιροί είναι δύσκολοι – είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να ανταμείψουμε τον εαυτό μας» δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Τζακ Λιούις, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης στα βρετανικά ΜΜΕ.
«Επιπλέον οι γυναίκες, θα πρέπει να μάθουν να απολαμβάνουν τις μικροχαρές της ζωής χωρίς να αφήνουν τις ενοχές τους να τις «χαλάνε».
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
milesis@diatistrofis.gr