Η πιθανή ανασταλτική δράση του τσαγιού έναντι νεοπλασμάτων έχει αποδειχθεί σε πολλές in vivo και in vitro μελέτες. Η χορήγηση του τσαγιού, ή πολυφαινολών αυτού, σε πειραματόζωα έδειξε ότι μειώνουν την εμφάνιση των όγκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της πεπτικής οδού, και καθυστερούν την ανάπτυξη των πειραματικών νεοπλασμάτων.

Ωστόσο, οι επιδημιολογικές μελέτες για τη σχέση της κατανάλωσης τσαγιού και του κινδύνου καρκίνου είναι ασυνεπείς. Μερικές πρώτες μελέτες ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου με κατανάλωση του τσαγιού υψηλής θερμοκρασίας. Αυτή η σχέση, όμως, μπορεί να προκληθεί από θερμική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό τσάι στο βλεννογόνο του οισοφάγου.

Επίσης, έχουν αναφερθεί τόσο θετικές όσο και αντίστροφες σχέσεις του τσαγιού με άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στοματοφάρυγγα, του στομάχου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του ορθού, του μαστού, των νεφρών, καθώς και της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynaecology, από τα αποτελέσματα μιας μετά-ανάλυσης μελετών διαπιστώθηκε σημαντική μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου (μήτρας), ο σε γυναίκες που έπιναν τσάι.

Ωστόσο, λόγω του μικρού αριθμού των μελετών, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί η προστατευτική δράση του τσαγιού έναντι του καρκίνου της μήτρας.

Η μείωση του κινδύνου ήταν πιο εμφανής σε γυναίκες που έπιναν πράσινο τσάι, από όσες έπιναν μαύρο τσάι. Στις δυτικές κοινωνίες, καταναλώνεται περισσότερο μαύρο τσάι. Παρότι έρχεται από το ίδιο φυτό, πολλά από τα συστατικά του διαφέρουν από εκείνα του πράσινου τσαγιού.

Η μελέτη έδειξε ότι μια αύξηση κατανάλωσης τσαγιού της τάξεως των 2 φλιτζανιών την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση κατά 25% στον κίνδυνο του καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Source
Tang N-P, Li H, Qiu Y-L, et al. Tea consumption and risk of endometrial cancer: a metaanalysis. Am J Obstet Gynecol 2009;201(6): 605.e1-8

 

Προσαρμογή: Επιστημονική ομάδα δια…της Τροφής