Η εν λόγω μελέτη, φέρει στο φως της δημοσιότητας τον πολύ υψηλό επιπολασμό (επικράτηση) της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και τα χαμηλά ποσοστά τήρησης της μεσογειακής διατροφής στα ελληνόπουλα.

 

Σκοπός της παρούσας μελέτης που διεξήχθη από Έλληνες ερευνητές (βλ. “Reference”) και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό “Atherosclerosis” ήταν να παρέχει εκτιμήσεις του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας μεταξύ των Ελλήνων μαθητών σχολικής ηλικίας , καθώς και τα ποσοστά τήρηση της μεσογειακής διατροφής (MD), σε μια πανεθνική έρευνα που διεξήχθη μεταξύ μαθητών ηλικίας 10-12 ετών από την Πέμπτη και την Έκτη τάξη του Δημοτικού.

Εφαρμόστηκε μια στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε 10 περιοχές της χώρας και εξασφαλίστηκε εθελοντικά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.786 παιδιών. Τα παιδιά ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και συμπλήρωσαν ένα ημι-ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, στο οποίο υπήρχε ένα συμπληρωματικό τμήμα για την αξιολόγηση των διατροφικών πτυχών και των επίπεδων σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης KIDMED για να αξιολογηθεί ο βαθμός συμμόρφωσης με την MD.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα διαχωριστικά όρια του IOTF, ο επιπολασμός του υπερβάλλοντος βάρους (OW) και της παχυσαρκίας (OB) στα αγόρια ήταν 29,9% και 12,9%, ενώ στα κορίτσια 29,2% και 10,6%, αντίστοιχα. Μόνο το 4,3% των παιδιών είχαν ένα καλό σκορ στο δείκτη KIDMED. Το σκορ KIDMED δεν διέφερε μεταξύ αγοριών και κοριτσιών και δεν εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ των ατόμων φυσιολογικού βάρους και των παιδιών με υπέρβαρο και παχυσαρκία. Ωστόσο, τα παιδιά από ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές είχαν υψηλότερη βαθμολογία του δείκτη. Επιπλέον, τα παιδιά με υψηλότερη βαθμολογία του δείκτη KIDMED αναφέρθηκε ότι ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή και είχαν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Συμπέρασμα

Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από ότι έχει αναφερθεί ποτέ σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά προσήλωση στις διατροφικές συνήθειες της μεσογειακού τύπου Δίαιτας . Τα τρέχοντα ευρήματα υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο για ακόμη υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή στο εγγύς μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά εγκαταλείπουν επίσης την παραδοσιακή καρδιο-προστατευτική Μεσογειακή διατροφή, ο αυξημένος κίνδυνος για τις μελλοντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία φαίνεται προφανής.

Reference:

Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos DB, Zampelas A.

Atherosclerosis. 2011 Apr 13. [Epub ahead of print]

Unit of Human Nutrition, Department of Food Science and Technology, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, 11855 Athens, Greece.

 

Πηγή:

www.clinicalnutrition.gr