Τούτη την εποχή συνήθως αναλογιζόμαστε τη χρονιά που πέρασε, τους στόχους και τις επιδιώξεις για τη νέα χρονιά, αλλαγές που πρέπει να κάνουμε κτλ. Θα έλεγε κανείς πως περνάμε μια περίοδο όχι τόσο «κρίσης» όσο επαναπροσδιορισμού και αναθεώρησης. Έτσι, για όσους τους απασχολεί η διατροφή τους, ή η υγεία ή πολύ απλά μόνο η σιλουέτα τους, οι μέρες αυτές θεωρούνται ημέρες «επανόδου» στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή και έναρξης μιας νέας προσπάθειας. Θα πρέπει λοιπόν να μην αφήσετε παλιά λάθη να επηρεάσουν ξανά την έκβαση και την επιτυχία του εγχειρήματος σας. Και ένα από τα βασικά λάθη που συναντάμε σε ανάλογες απόπειρες είναι η πολύ συχνή…ζύγιση! Σκεφτήκατε ποτέ άραγε ότι η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια;
Ενδείξεις
Πράγματι, η ένδειξη της ζυγαριάς επηρεάζεται πολύ από τα υγρά σώματος και την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, την τακτική εκκένωση του εντέρου, την παρουσία περιφερικών ή κεντρικών οιδημάτων κ.α. Από την άλλη πλευρά ένα «χαμένο» κιλό βάρους συνίσταται από υγρά σώματος – μυϊκή μάζα και λιπώδη μάζα. Έτσι σε πρώτη φάση βάλτε στο μυαλό σας πως η σχετική τους αναλογία είναι αυτή που καθιστά μια προσπάθεια αποδοτική: όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του λίπους, τόσο καλύτερη είναι η προσπάθειά μας.
Αποδείξεις
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η απώλεια 10% του αρχικού βάρους και η απώλεια αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2-4 κιλά/ μήνα. Να θυμάστε ότι λοιπόν ότι ο απολογισμός γίνεται στο τέλος κάθε μήνα, που αποτελεί ικανό χρονικό διάστημα για τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να αποδώσει. Μην ζυγίζεστε πάνω από μια φορά την εβδομάδα διότι εάν ζυγίζεστε συχνότερα, θα απογοητεύεστε πιο εύκολα και αυτό θα αποτελεί μονίμως εμπόδιο. Άρα, αν μία βδομάδα δεν χάσετε βάρος δε σημαίνει τίποτα για το σύνολο της προσπάθειας σας. Άλλωστε, η αντίσταση αυτή της ζυγαριάς μπορεί να οφείλεται…αλλού:
Αντιστάσεις
Οπότε, για ποικίλους λόγους ενώ νιώθετε πιο «ανάλαφροι» η ζυγαριά μπορεί να αδυνατεί να το επιβεβαιώσει… και οι πιο κοινοί λόγοι είναι:
- Η άσκηση
- Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας Na (αλάτι)
- Λήψη φαρμακευτικής αγωγής
- Μπορεί να χάνουμε λίπος και να μην χάνουμε βάρος*
*Αυτό γίνεται όταν υπάρχει α) αύξηση μυϊκού ιστούβ) κατακράτηση υγρών γ) προεμμηνορρησιακό σύνδρομο δ) γαστρεντερικά προβλήματα (δυσκοιλιότητα) στ) υποσιτισμός ζ) θρεπτικές ανεπάρκειες
Ο δρόμος προς την επιτυχία
Τέλος να θυμάστε πως το κέρδος από την απώλεια βάρους για την υγεία μας δεν αντιστοιχεί σε όσα δείχνει η ζυγαριά, αλλά σε πολύ παραπάνω. Δηλαδή η μείωση του αριθμού μπορεί να αποτελεί ικανή προϋπόθεση προόδου αλλά όχι πάντα και αναγκαία…Ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας λοιπόν και, μην αφήνετε ένα νούμερο να «βαραίνει» τη προσπάθεια για σωστότερη διατροφή ή και απώλεια βάρους. Κρατήστε στο μυαλό σας τούτο:
«Αν είμαι στη σωστή κατεύθυνση, δεν έχει σημασία σε ποιο ακριβώς σημείο του δρόμου βρίσκομαι, εφόσον εξακολουθώ να είμαι στο δρόμο…».
Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος