Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί κανείς να έχει για την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο ιδρυτής της Apple Steve Jobs, σίγουρα πολύ θα συμφωνήσουν ότι διατηρούσε κάποιες ιδιαίτερες συνήθειες υγείας. Μεταξύ αυτών και οι συνήθειες διατροφής του, έτσι όπως περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στη βιογραφία του από τον Walter Isaacson. Ας τις δούμε μία μία:

 

Πολύ συχνά και κάποιες φορές για εβδομάδες, ο Steve Jobs συνήθιζε να καταναλώνει αποκλειστικά μήλα ή/ και καρότα.

• “Φλέρταρε” τακτικά με τον φρουταριανισμό, μία κατηγορία της φυτοφαγίας που περιλαμβάνει την αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, καρπών και δημητριακών και μάλιστα των αναπαραγωγικών τμημάτων του φυτού, εφόσον η κατανάλωσή τους δεν προκαλoύσε κάποια βλάβη σε αυτό.

• Η νηστεία αποτελούσε συχνά μία μέθοδο που εφάρμοζε ο Steve Jobs για να δημιουργήσει αισθήματα εφορίας και έκστασης. Το επιστημονικό υπόβαθρο που μπορεί να εξηγεί τη συγκεκριμένη τακτική είναι η πρόκληση της κέτωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία το σώμα, λόγω έλλειψης της γλυκόζης, καταφεύγει στα κετονοσώματα, προϊόντα μεταβολισμού του λίπους, για την παραγωγή ενέργειας. Η κέτωση για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε μία ήπια εφορία.

Ακόμη και κάποιος μη ειδικός μπορεί εύκολα να καταλάβει πως τα μονοφαγικά σχήματα που συνήθιζε να ακολουθεί ο Steve Jobs για αξιόλογα χρονικά διαστήματα είναι ξεκάθαρα ανεπαρκή ως προς την κάλυψη των αναγκών ενός μέσου ατόμου σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η αποκλειστική τους κατανάλωση ωστόσο δεν συνιστά σε καμία περίπτωση τον ενδεδειγμένο τρόπο διατροφής, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση συνδυασμού μάκρο- (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) και μίκρο θρεπτικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) συστατικών για τη διασφάλιση μιας καλής κατάστασης υγείας.

Κατερίνα Κυριακού

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

www.eatwell.gr