Χριστούγεννα 2011. Κοιτάς γύρω σου και συναντάς βλέμματα θλιμμένα, ανθρώπους συγκρατημένους και φοβισμένους από τους οποίους αναδύεται το ερώτημα: «Μα επιτρέπεται να γιορτάσω, επιτρέπεται να χαρώ; Η χώρα είναι σε κρίση…………..το σπίτι μου είναι σε κρίση…….» και πολλές άλλες τέτοιες σκέψεις γεμάτες ενοχές και δισταγμούς.

Η απάντηση είναι σαφής. Εννοείται ότι όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται όλοι μέσα σε αυτή την δύσκολη και «μαύρη» ατμόσφαιρα να γιορτάσουν και να χαρούν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Αλίμονο και εάν στην «κρίση» απαντάει κανείς με επιπλέον στέρηση στον τρόπο που στέκεται απέναντι στη ζωή. Τότε είναι που σίγουρα οι ίδιοι θα έχουμε σπρώξει τον εαυτό μας στον γκρεμό. Αν μείνει κανείς στο ότι «φταίνε οι καιροί» που δεν μπορεί να χαρεί, τότε στερεί από τον εαυτό του την δυνατότητα να αλλάξει και να ζήσει την ζωή του με βάση τις δικές του επιθυμίες, ανάγκες και λαχτάρες. Τότε είναι που η κρίση γίνεται το «μοιραίο» και κανείς δεν μπορεί να σωθεί από αυτήν.

Ο άνθρωπος λοιπόν καλείται να αναθεωρήσει τις αξίες του, το σύστημα που αξιολογεί το περιβάλλον του αλλά και τον εαυτό του. Πρέπει να βρει νέες πηγές για να αντλεί ευχαρίστηση. Η ικανότητα προσαρμογής μας διέσωζε πάντα στο πέρασμα των αιώνων και αυτήν έχει να αναζητήσει ο καθένας. Δεν είναι βέβαια αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση να ελιχθούν άμεσα και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή τη νέα κατάσταση, αρκεί όμως να υπερασπιστούν την επιθυμία τους για ζωή.

Σκοπός δεν είναι να μην υπάρχουν τα «δύσκολα» στη ζωή μας, αλλά να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε και να μην στιγματίζουν αυτά όλη μας την πορεία. Αρκεί να παλέψει κανείς να μην μετατρέψει τα δύσκολα σε «άσχημα και μη αναστρέψιμα».

Η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης. Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης

Émile Chartier (Alain), 1868-1951, Γάλλος φιλόσοφος

Αγγελική Ζαφειροπούλου

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

MSC: “Έλεγχος του στρες και προαγωγή της υγείας”, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ειδίκευση στην συστημική-οικογενειακή ψυχοθεραπεία

www.therapy-center.gr