Νέα μελέτη αυστραλιανών επιστημόνων υποστηρίζει πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πήραν βιταμίνη Β12 και συμπληρώματα φυλλικού οξέος για 2 χρόνια, είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τεστ μνήμης, από ενήλικες της ίδιας ηλικίας που δεν έλαβαν την συγκεκριμένη αγωγή.

 

 

“Τα οφέλη της λήψης βιταμινών ήταν μέτρια αλλά ενθαρρυντικά, δηλώνοντας πως οι βιταμίνες μπορεί να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης, της ψυχικής υγείας, καθώς και της διατήρησης της καλής λειτουργίας της γνώσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, εξήγησε η Τζάνιν Γουόλκερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 700 εθελοντές που χωριστήκαν σε 2 ομάδες, ηλικίας από 60 έως 74 ετών, στους οποίους χορήγησαν καθημερινά στην μια ομάδα, 1 δόση φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 και στην άλλη ομάδα, πλαστά χάπια που έμοιαζαν με βιταμίνες. Τα άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη παρουσίαζαν επίσης συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη.

Η δόση βιταμίνης που έλαβαν οι συμμετέχοντες περιελάμβανε 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος και 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ποιοι λάμβαναν κανονικά τις βιταμίνες και ποιοι έπαιρναν τα “ψεύτικα” χάπια.

Μετά από 12 μήνες, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων στο πόσο καλά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης μνήμης, προσοχής και αντίληψης.

Δύο χρόνια αργότερα όμως, αυτοί που έλαβαν τις βιταμίνες έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση στις βαθμολογίες τους, σχετικά με την λειτουργία της μνήμης. Η διαφορά στη βελτίωση ήταν μικρή, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Ο Δρ Τζόσουα Μίλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, δήλωσε πως είναι δύσκολο να μεταφραστούν οι βελτιώσεις μνήμης σχετικά με τις δοκιμές σε πραγματικά οφέλη για τη ζωή. Είπε επίσης ότι είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να είχαν μεγαλύτερη βελτίωση μνήμης, ενώ κάποιοι άλλοι να επωφελήθηκαν λιγότερο.

Η Δρ Γουόλκερ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πώς η προσθήκη βιταμινών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, γιατί οι προηγούμενες μελέτες δεν συγκλίνουν απόλυτα με τα αποτελέσματα ως προς τα οφέλη των βιταμινών.

Τόνισε επίσης ότι θα είναι σημαντικό να ελεγχτούν κι άλλες ομάδες ανθρώπων, ειδικά εκείνων που είναι μεγαλύτερης ηλικίας από ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη λήψη των συμπληρωμάτων.

Πηγή: Reuters Health

Μετάφραση / Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr