Πάνω από το 30% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

 

 

Μεταξύ των βασικών παραγόντων κινδύνου για την εξάπλωση του καρκίνου είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, η μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Ο Π.Ο.Υ. δήλωσε πως το αλκοόλ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, συμβάλλοντας στο 22% των παγκόσμιων θανάτων.

Η διακοπή του καπνίσματος, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τους θανάτους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το 2008 ο καρκίνος ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους 7,6 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, που αντιστοιχεί στο 13% των θανάτων στον πλανήτη. Οι πιο συνηθισμένες “δολοφονικές” μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, η θνησιμότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται και υπολογίζεται το 2030 να φτάσει 13,1 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Πηγή: Reuters

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

www.ygeiaonline.gr