Για πολύ κόσμο, το φαγητό με την παρέα ή τα οικογενειακά τραπέζια αποτελούν… εφιάλτη: κοινό γνώρισμα η έντονη πίεση για (υπέρ)κατανάλωση φαγητού, γλυκών και αλκοόλ. Πώς να τους αδικήσεις όταν η θεία/γιαγιά/ φίλη θα… αγαλλιάσει μόνο όταν τιμήσεις με το παραπάνω το φαγητό της; Πως μπορείς να γίνει ξαφνικά τόσο… κακός και να αρνηθείς να τους κάνεις την χάρη;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτού του είδους η πίεση έχει επιπτώσεις και πέραν από το… «λογιστικό» κομμάτι (σ.σ. θερμίδες), υπάρχει έντονο συναισθηματικό κόστος, όπως δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Journal of Social and Clinical Psychology. Ειδικά, όσοι έχουν την τάση να μην φέρνουν αντιρρήσεις!

Οι καλόβολοι άνθρωποι (people pleasers), που προσπαθούν να ικανοποιούν τρίτους, νιώθουν έντονη πίεση για κατανάλωση φαγητού, όταν θεωρούν ότι αυτό θα βοηθήσει τον άλλο να αισθανθεί πιο άνετα! Σχεδόν ο καθένας μας έχει περιέλθει σε μια κατάσταση στην οποία έχει αισθανθεί αυτή την πίεση, αλλά οι ανεκτικοί/ καλόβολοι άνθρωποι όμως φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτή.

«Εκείνοι που τρώνε για να ευχαριστήσουν τους άλλους, τείνουν να μετανιώνουν αργότερα για τις επιλογές τους, δεν αισθάνονται καλά να ενδίδουν στις κοινωνικές πιέσεις», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 101 φοιτητές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολόγησε τη συμπεριφορά τους ως προς τους άλλους, όπως π.χ. το να βάζει κανείς τις ανάγκες των άλλων πριν από τη δική του, να ανησυχεί μήπως πληγώσει τους άλλους και το αν είναι ευαίσθητος/ή στην κριτική.

Καθένας από τους συμμετέχοντες κάθεται μόνος του, στη συνέχεια, με μια γυναίκα ηθοποιό που εμφανίστηκε ως εθελοντής από τη μελέτη. Στην ηθοποιό δόθηκε ένα μπολ με καραμέλες, από το οποίο πήρε μια μικρή χούφτα (περίπου πέντε κομμάτια), πριν το προσφέρει στον εθελοντή.

Οι καλόβολοι εθελοντές πήραν όντως περισσότερα γλυκά, τόσο στο εργαστηριακό πείραμα όσο και σε μια δεύτερη μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες περιέγραψαν διατροφικές καταστάσεις της πραγματικής τους ζωής.

Εν ολίγοις, προσπαθώντας να είναι πάντα ευχάριστοι στους άλλους, οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις κοινωνικές πιέσεις για φαγητό, άσχετα αν μετά το μετανιώνουν. Στην πραγματικότητα, δεν θα κάνουν κάτι για να… ταράξουν τα νερά, ακόμα και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com; milesis@diatistrofis.gr

 

Source

Julie J. Exline. People-Pleasing through Eating: Sociotropy Predicts Greater Eating in Response to Perceived Social Pressure. Journal of Social and Clinical Psychology 2012; Vol. 31, No. 2: pp. 169-193