Η βρώμη αποτελεί ένα δημητριακό με μεγάλη θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ έχει πολλές θετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Συγκεκριμένα η βρώμη βοήθα στη μείωση της χοληστερίνης, στη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη προστασία από διαφορές μορφές καρκίνου επίσης βοήθα στο να αισθανόμαστε χορτασμένοι για πιο πολύ ώρα καθώς δεν απορροφάται γρήγορα από το έντερο ενώ μειώνει το κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 .
Όμως, παρόλο που το κουάκερ έχει τόση αξία για την υγεία μας πολλοί αποφεύγουμε να το δοκιμάσουμε ή να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή γιατί μπορεί να μας φαίνεται άχρωμο, άγευστο και καθόλου δελεαστικό. Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι που μπορούν να το κάνουν πιο γευστικό και ελκυστικό σε εμάς και στα παιδιά ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή και να επωφεληθούμε απ αυτό. Έτσι μπορούμε :
1. Να το φάμε για πρωινό με γάλα , μέλι και κανέλα. Το κουάκερ μπορούμε να το φάμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Έτσι μπορούμε να το ζεστάνουμε με γάλα και μετά να προσθέσουμε μέλι και κανέλα ή μπορούμε να το φάμε ωμό με παγωμένο γάλα. Γενικά αποτελεί ένα δυναμωτικό πρωινό για μικρούς και μεγάλους γεμάτο ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
2. Να φτιάξουμε μπισκότα με κουάκερ. Στη ζύμη για μπισκότα με κουάκερ μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά όπως ξηροί καρποί, σοκολάτα, μέλι, φρούτα και να τα κάνουμε πολύ γευστικά. Αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για ένα υγιεινό σνακ χωρίς τα συντηρητικά και τις πρόσθετες ουσίες.
3. Να φτιάξουμε κέικ ή μηλόπιτα με κουάκερ. Αντικαθιστώντας μέρος της συνταγής μας με κουάκερ αντί για αλεύρι μπορούμε να φτιάξουμε νοστιμότατα κέικ γεμάτα θρεπτική αξία. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε το κουάκερ σαν βάση αντί για μπισκότα για το cheesecake μας.
4. Να το προσθέσουμε στο γιαούρτι μας. Αντί για τα κοινά δημητριακά μπορούμε να βάλουμε 1-2 κουταλιές κουάκερ μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα .
5. Να φτιάξουμε smoothie με κουάκερ. Μπορούμε να φτιάξουμε το αγαπημένο μας smoothie με φρούτα τις προτίμησης μας και να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας κουάκερ για να γίνει πιο πηκτό αλλά και για να το ενισχύσουμε θρεπτικά.
6. Να το προσθέσουμε στη σαλάτα. Συγκεκριμένα μπορούμε να βράσουμε το κουάκερ, να του προσθέσουμε μυρωδικά και να το συνδυάσουμε με διάφορα λαχανικά όπως κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι , και μαζί με τυρί να έχουμε μια διαφορετική και γευστική σαλάτα.
7. Να το χρησιμοποιήσουμε για γαλέτα αντί για φρυγανιά. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε κοτόπουλο πάνε ή σολομό πάνε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουάκερ αντί τη φρυγανιά για να κάνουμε το πανάρισμα.
8. Να φτιάξουμε τηγανίτα( pancake) με κουάκερ. Ανακατεύοντας ασπράδια αβγού με λίγο γάλα και κουάκερ και χρησιμοποιώντας αντικολλητικό τηγάνι μπορούμε να φτιάξουμε μια νόστιμη και θρεπτική τηγανίτα στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή μαρμελάδα ή σοκολάτα και ξηρούς καρπούς ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη γεύση της.
9. Να το χρησιμοποιήσουμε στα μπιφτέκια μας. Για να δέσει ο κιμάς μας μπορούμε αντί για τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί να χρησιμοποιήσουμε κουάκερ.
10. Να φτιάξουμε τις δικές μας μπάρες δημητριακών με κουάκερ. Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα δημοφιλή σνακ για όσους θέλουν να προσέχουν τη σιλουέτα τους αλλά και για τα παιδιά . Έτσι εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις τυποποιημένες μπάρες δημητριακών μπορούμε να φτιάξουμε τις δίκες μας μπάρες χρησιμοποιώντας δικά μας υλικά. Συγκεκριμένα μπορούμε να φτιάξουμε μπάρες με κουάκερ , μελί και ξηρούς καρπούς ή κουάκερ με φρούτα ή ακόμα κουάκερ με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο συνδυασμό θέλουμε .
Μαρία Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών