Η νηστεία ως γνωστόν αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να “αποτοξινώσουμε” τον οργανισμό μας από τα ζωικά λίπη και τις τοξίνες που πιθανόν έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας τους προηγούμενους μήνες (Χριστούγεννα, περίοδος αποκριών). Όμως πολλοί φοβόμαστε να κάνουμε νηστεία μην τυχόν παχύνουμε γιατί πιστεύουμε ότι τα νηστίσιμα δε μας «χορταίνουν» με αποτέλεσμα να τσιμπολογάμε συνέχεια για να ικανοποιήσουμε τη «πείνα» μας. Η αλήθεια είναι ότι εάν δε γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τους συνδυασμούς που πρέπει να κάνουμε αλλά και τις θερμίδες που περιέχουν κάποια νηστίσιμα τρόφιμα μπορεί όντως να «ξεφύγουμε» και να αυξήσουμε το βάρος μας. Έτσι για να μην βάλουμε επιπλέον κιλά κατά τη νηστεία πρέπει:
1. Να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα. Είναι σημαντικό να τρώμε περίπου ανά 3 ώρες για να μην πεινάσουμε μέχρι το επόμενο μας γεύμα και φάμε ανεξέλεγκτα μεγαλύτερη ποσότητα.
2. Να συνδυάζουμε το φαγητό μας πάντα με μια σαλάτα είτε με ωμα λαχανικά ή με βραστά ή και τα δύο. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά αυξάνουν το κορεσμό και καθυστερούν τη πέψη με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Καλό είναι να ξεκινάμε το γεύμα μας με μερικές πιρουνιές σαλάτα και μετά να τρώμε το φαγητό μας έτσι θα χορτάσουμε πιο εύκολα.
3. Να προσθέτουμε στο φαγητό μας μια πηγή πρωτεΐνης για να μας «πιάσει» ώστε να μην πεινάμε μετά από λίγο. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες καθυστερούν τη χώνευση και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Οι πηγές πρωτεΐνης κατά τη νηστεία είναι το φυτικό γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα θαλασσινά , η σόγια και τα προϊόντα της, το αβγό αλλά και οι ξηροί καρποί. Επίσης ορισμένοι συνδυασμοί οσπρίων με σιτηρά (η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, π.χ. μεθειονίνη, τρυπτοφάνη κ.α. Όμως ο σωστός συνδυασμός τους (π.χ. ρύζι με φακές, ρύζι με σουσάμι, σιτάλευρο ή πατάτα με φασόλια ή αρακά) αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού).
4. Να προσέχουμε το λάδι που προσθέτουμε στο φαγητό και στη σαλάτα μας αλλά και τις ελιές που θα φάμε . Οι 8 μαύρες ώριμες ή 10 πράσινες ελιές μας δίνουν περίπου 45 θερμίδες όπως το 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο (ή άλλο φυτικό λάδι) μας δίνει περίπου 45 θερμίδες .
5. Να προσέχουμε τη ποσότητα του ψωμιού ή του παξιμαδιού που θα φάμε μαζί με το φαγητό μας . Καλό είναι να περιοριζόμαστε στη 1φ.ψωμι ή ένα μικρό παξιμάδι (30γρ) και να αποφεύγουμε να τα βουτάμε στο λάδι.
6. Να φτιάχνουμε τα δικά μας νηστίσιμα γλυκά για να υπολογίζουμε τη ζάχαρη που θα βάλουμε. Μπορούμε αντί για λευκή ζάχαρη να χρησιμοποιήσουμε το μέλι ή τη καστανή ζάχαρη που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Όμως οι θερμίδες τους είναι ακριβώς οι ίδιες. Αν θέλουμε να γλιτώσουμε θερμίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υποκατάστατα ζάχαρης.
7. Να μην ξεχνάμε ότι «παν μέτρον άριστον». Δηλαδή το ότι κάποιο τρόφιμο μπορεί είναι «υγιεινό» και «θρεπτικό» δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το τρώμε άφοβα σε μεγάλες ποσότητες και ότι ΔΕΝ θα μας παχύνει. Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας(θερμίδες) πάνω από αυτή που καταναλώνουμε καθημερινά σημαίνει αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας σε μορφή λίπους (παχυσαρκία). Προσοχή λοιπόν!!!
8. Να ικανοποιούμε τη πείνα μας με επιλογές που έχουν λίγες θερμίδες. Εάν συνεχίζουμε να πεινάμε μπορούμε να φάμε διάφορα λαχανικά όπως ωμό καρότο ή αγγούρι ή να τα συνδυάσουμε με ένα άπαχο γιαούρτι σαν ντιπ ή να φτιάξουμε μια σαλάτα και να τη συνδυάσουμε με λίγο άπαχο τυρί . Επίσης μπορούμε να πίνουμε ροφήματα (τσάι , κακάο) που και καλό μας κάνουν και βοηθάνε στο να «ξεγελάσουμε» τη πείνα μας.
Μαρία Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών