Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών όπως η φρουκτόζη μπορεί να μειώσει τις πνευματικές ικανότητες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Physiology.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες με επικεφαλής τον Δρ Φερνάντο Γκόμεζ-Πινίλα έκαναν πειράματα με αρουραίους και διαπίστωσαν ότι η διατροφή με υπερδοσολογία γλυκόζης συντελούσε σε μειωμένη ικανότητα μάθησης αλλά και υπολειτουργία της μνήμης.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές τάισαν δύο ομάδες αρουραίων με σιρόπι καλαμποκιού (υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη) αντί για νερό. Η μια ομάδα ταυτόχρονα με το σιρόπι κατανάλωνε και ω-3 λιπαρά οξέα, υπό τη μορφή λιναρόσπορου και εικοσιδιεξαενοϊκού οξέος (DHA) (ουσίες που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργικότητα και προστατεύουν τους νευρώνες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την χορήγηση σιροπιού φρουκτόζης (το οποίο είναι έξι φορές πιο γλυκό από το ζαχαροκάλαμο απ’ το οποίο γίνεται η ζάχαρη) τα πειραματόζωα επί πέντε ημέρες εκπαιδεύτηκαν να κινούνται μέσα σε έναν λαβύρινθο, ώστε να βρίσκουν την μοναδική του έξοδο. Μετά από έξι εβδομάδες, τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης τα τρωκτικά επανατοποθετήθηκαν στον λαβύρινθο, ώστε να ελεγχθούν οι πνευματικές τους δεξιότητες.
Όπως διαπιστώθηκε η υπερκατανάλωση φρουκτόζης είχε προκαλέσει μείωση των πνευματικών δεξιοτήτων τους, επιδεινώνοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας ενώ αντίθετα η δεύτερη ομάδα που είχε καταναλώσει και ω-3 λιπαρά οξέα δεν είχαν εμφανίσει όμοια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.
Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με φρουκτόζη αλλά χωρίς ω-3 λιπαρά οξέα είχαν μειωμένη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές συνάψεις, άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης σημάτων μέσω των νευρώνων. Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η δυσκολία να βγουν από τον λαβύρινθο, καθώς είχαν ξεχάσει όσα είχαν μάθει έξι εβδομάδες νωρίτερα.
Τα πειραματόζωα αυτά, εμφάνισαν επίσης αντίσταση ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η υπερδοσολογία φρουκτόζης φάνηκε να εμποδίζει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας την επεξεργασία των πληροφοριών αλλά και των αναμνήσεων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η φρουκτόζη, φυσικό γλυκαντικό των φρούτων (υπάρχει και η συνθετική εκδοχή της που προστίθεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά) μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια.
Η νέα έρευνα αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο, τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, ενώ παράλληλα δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη βλάβη.
Το DHA είναι ζωτικό για τη σωστή λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου και, κατά τη συνέπεια, για την ομαλή μετάδοση των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετό DHA, γι’ αυτό μπορεί κανείς να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ποσότητα μέσω ειδικών συμπληρωμάτων ή τροφών που περιέχουν άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό που τρώει κανείς, επηρεάζει το νου του. Μία μακρόχρονη διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αλλάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες. Όμως η προσθήκη των ω-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς», σημειώνει ο Δρ Γκόμεζ-Πινίλα.
Συμβουλεύει μάλιστα, η κατανάλωση φρουκτόζης και γενικότερα γλυκών να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και, αντίθετα, να τρώει κανείς τροφές όπως γιαούρτι ή μαύρη σοκολάτα, καθώς επίσης τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Εναλλακτικά, μπορεί να παίρνει καθημερινά μία κάψουλα DHA, του 1 γραμμαρίου.
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ
www.myhnews.gr