Παιδιά που δεν λαμβάνουν την κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων της ζωής τους μπορεί να υστερούν σε νοημοσύνη συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που τρέφονταν καλύτερα. Παιδιά ηλικίας οκτώ ετών που η δίαιτά τους ήταν χαμηλή σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, σημείωσαν 1 με 2 πόντους υψηλότερα στα τεστ νοημοσύνης, ακόμη και σε σχέση με τα παιδιά που βελτίωσαν τη διατροφή τους μετά την ηλικία των τριών ετών.

“Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν υγιεινές τροφές από πολύ μικρή ηλικία, και να αποφεύγουν εκείνες που είναι πλούσιες σε λιπαρά και σάκχαρα, όσο περισσότερο γίνεται”, σχολιάζει η ερευνήτρια της μελέτης Kate Northstone από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Bristol στη Μεγάλη Βρετανία. “Γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την φυσική ανάπτυξη, αλλά ίσως να είναι σημαντικό και για τη νοητική ικανότητα των παιδιών”.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υποδεικνύουν πως εκτός από τον θηλασμό, η πρώιμη δίαιτα ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική –περισσότερο από αυτή που θα ακολουθήσει μετέπειτα στη ζωή του- για τη βελτιστοποίηση της διανοητικής του ανάπτυξης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά, δεδομένης της προκαταρκτικής φύσης τους, θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Όπως ισχύει και στις περισσότερες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της πρώιμης διατροφής σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, έτσι και αυτή αποκαλύπτει κάποιες συσχετίσεις, αλλά σε καμία περίπτωση σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης αναλύθηκαν τα διατροφικά δεδομένα 4.000 παιδιών που βρίσκονταν στην ηλικία των οκτώ ετών. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι διατροφικοί παράγοντες είναι εκείνοι που επιδρούν στο IQ των παιδιών. Είναι πολύ πιθανό τα συγκεκριμένα αποτελέσματα να οφείλονται στην πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων και σιδήρου, θρεπτικών συστατικών με γνωστή αναβολική δράση στον εγκέφαλο. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως οι επιδράσεις της διατροφής στην ανάπτυξη του IQ είναι σχετικά μικρές. Προς το παρόν, λοιπόν, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έρχονται να προστεθούν σε αυτά που προτείνουν την αποφυγή των επεξεργασμένων και την προώθηση των θρεπτικών τροφίμων.

ΠΗΓΗ:

Northstone K, Joinson C, Emmett P, Ness A, Paus T. Are dietary patterns in childhood associated with IQ at 8 years of age? A population-based cohort study. J Epidemiol Community Health. 2011 Feb 7.

Κατερίνα Κυριακού

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

www.eatwell.gr