Υλικά για μια κανάτα

1 κιλό ώριμες κατακόκκινες ντομάτες

150 γραμ. καθαρισμένο και ξεσποριασμένο αγγούρι

2-3 φέτες μπαγιάτικο λευκό ψωμί

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας για το χρώμα

1 κουτ σούπας ζάχαρη

1 κουτ σούπας λευκό ξύδι

Αλάτι ,φρέσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου

 

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες ζεματίζοντας τις για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Κόφτε τις στην μέση και αφαιρέστε τα σποράκια .

Αφαιρέστε σχολαστικά την κόρα από το ψωμί και μουλιάστε σε κρύο νερό. Μόλις φουσκώσει καλά βγάλτε το στίφτε το και θρυμματίστε το με τα δάκτυλα σε μικρά κομμάτια

Ψιλοκόψτε το αγγούρι. Ρίχτε μέσα στο μπλέντερ το ψωμί και το αγγούρι , κτυπήστε τα να γίνουν πολτός Προσθέστε τις ντομάτες και κτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα . Αδειάστε το μέσα σε μια γυάλινη κανάτα και προσθέστε τον πελτέ . Βρείτε ένα κουτάλι με μακρύ χερούλι και ανακατεύετε το μίγμα σχολαστικά μέχρι να διαλυθεί ο πελτές .

Τώρα ήλθε η κρίσιμη ώρα να ισορροπήσετε την γεύση του. Κατ’ αρχήν δοκιμάζετε και αν σας αρέσει το αφήνετε ως έχει. Αν όμως το θέλετε εκρηκτικό προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη ανακατεύετε καλά και για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνετε μια κουταλιά λευκό ξύδι . Μεταξύ μας οι ακριβείς ποσότητες ζάχαρης και ξυδιού εξαρτώνται από την εμπειρία σας και το γούστο σας και αυτή η εμπειρία έχει τον κόπο της

Και ήλθε η ώρα να αλατίσετε λίγο-λίγο και με καλό ανακάτεμα να το φέρετε στο σωστό σημείο το μίγμα σας. Αμέσως μετά μπόλικο πιπέρι και ψυγείο.

Κατά το σερβίρισμα προσθέτετε μπόλικα παγάκια και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.