Κατάρρευση των δεικτών υγείας στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνει μελέτη που διενεργήθηκε από το London School of Economics (LSE) και στηρίζεται σε στοιχεία της Ε.Ε. για τις συνθήκες διαβίωσης και το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών. Η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και των περιστατικών κατάθλιψης, είναι οι βασικότερες διαπιστώσεις της μελέτης.
Η Ελλάδα σε ψυχική ύφεση
Η μελέτη του LSE επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες, όπως εκείνη που εκπονήθηκε πρόσφατα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία κατάληγε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα είναι έθνος σε ψυχική ύφεση». Οι ειδικοί παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει αναπτύξει συναισθήματα παραμέλησης, εξαπάτησης και ασέβειας, θυμού απέναντι σε όσους συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, παρουσιάζουν συναισθήματα φόβου για τις αλλαγές, που επέρχονται στην καθημερινότητά τους, ενοχών και ντροπής, καθώς και παράλογες, σε σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες, αντιδράσεις, όπως ζήλεια, αυτομομφή και άρνηση, που δημιουργούν αρνητικό και καταστροφικό αποτέλεσμα.
Επιδείνωση των δεικτών υγείας
Δραματικές επιπτώσεις- και σε κλινικό επίπεδο- συνεπάγεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα παρατηρούν και αναφέρουν οι ίδιοι οι γιατροί. Οι δείκτες νοσηρότητας των περισσοτέρων νοσημάτων, οι οποίοι μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους χαμηλότερους της Ευρώπης, την τελευταία τριετία επιδεινώνονται συνεχώς. Τα συμπεράσματα αυτά είχαν επισημανθεί πρόσφατα στο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις νεοπλασίες, οι οποίες παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία και με εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ανησυχητική αυτή αύξηση των δεικτών νοσηρότητας.
Πηγή: healthpress.gr
www.medicalnews.gr