Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο επηρεάζει περίπου το 40% των σημερινών γυναικών και συμβαίνει κάπου μεταξύ δέκα και λίγων ημερών πριν την έναρξη της περιόδου. Συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν είναι:

• Αίσθημα φουσκώματος και πάχους. Η κατακράτηση υγρών είναι κάτι το σύνηθες οδηγώντας σε μια απότομη αύξηση τους βάρους.

• Μεγαλύτερη κυκλοθυμία και αδιαθεσία απ’ ότι συνήθως. Κανείς μπορεί να γίνει πιο κριτικός απέναντι στον εαυτό του και να νιώθει απελπισία. Αυτά τα συμπτώματα προφανώς έχουν να κάνουν με τις ορμονικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα.

• Μεγαλύτερο αίσθημα κούρασης απ’ ότι συνήθως.

• Περισσότεροι και συχνότεροι πονοκέφαλοι, που μπορεί να οφείλονται στις ορμόνες, στην κούραση, στην πείνα ή και στα τρία μαζί.

Αυξημένες ενεργειακές ανάγκες

Στο χρονικό διάστημα πριν ακριβώς την περίοδο οι ενεργειακές ανάγκες της γυναίκας είναι αυξημένες κατά 250-300 θερμίδες/ημέρα. Αυτές οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες οδηγούν σε αύξηση του αισθήματος της πείνας, που εκδηλώνεται ως «λαχτάρα» για γλυκά τρόφιμα (π.χ πολλές γυναίκες θέλουν να καταναλώνουν αυτό διάστημα συχνότερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτες). Επιπρόσθετα πολλές γυναίκες παρερμηνεύουν το φούσκωμα που νιώθουν νομίζοντας ότι έχουν παχύνει, γεγονός που τις οδηγεί σε μια προσπάθεια περιορισμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Έτσι ενώ αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζονται περισσότερες θερμίδες αυτές τις ελαττώνουν. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίων αδυφαγίας/υπερφαγίας, ειδικά όταν είναι οξύθυμες και κακόκεφες

Μεταβολές του βάρους

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το σωματικό βάρος μπορεί ξαφνικά να αυξηθεί αμέσως πριν την περίοδο. Συνήθως η αύξηση που παρατηρείται είναι της τάξεως του 1-1.5 κιλού, αν και μερικές γυναίκες αναφέρουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Κάτι πρωτίστως οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, οι οποίες αυξάνουν την κατακράτηση υγρών. Επιπλέον μερικές γυναίκες γίνονται πιο δυσκοίλιες αυτό το χρονικό διάστημα γεγονός που ενδεχομένως να συμβάλλει σε αυτήν την αύξηση του βάρους. Μόλις όμως η περίοδος αρχίσει, οι μεταβολές στα επίπεδα ορμονών οδηγούν σε μια ομαλοποίηση των επιπέδων των σωματικών υγρών και το βάρος επανέρχεται στα αρχικά του επίπεδα.

Πώς να αντεπεξέλθω;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να διαπιστώσεις αν ανήκεις σε αυτό το 40% των γυναικών που υποφέρουν. Για παράδειγμα πολλές γυναίκες έχουν την εντύπωση ότι το βάρος τους αυξάνεται πριν την περίοδο, αλλά όταν εξετάζουν τις μεταβολές του βάρους τους γύρω από το διάστημα της περιόδου διαπιστώνουν ότι είχαν εσφαλμένη εντύπωση. Για να μπορείς να είσαι σίγουρη για το τι συμβαίνει είναι σημαντικό να κρατάς ένα ημερολόγιο του πότε έχεις περίοδο και να το συγκρίνεις με το διάγραμμα μεταβολής του βάρους σου, καθώς και με το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Όταν πράγματι διαπιστώσεις ότι υποφέρεις από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τα ακόλουθα μπορούν να σε βοηθήσουν.

• Να έχεις επίγνωση ότι θα συμβεί και να ετοιμαστείς κατάλληλα για αυτό το χρονικό διάστημα. Ακόμη και όταν ο κύκλος σου είναι ασταθής (μη τακτική περίοδος), μνημονεύοντας τα αρχικά συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται μπορεί να σε κάνει να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.

• Έχε στο μυαλό σου ότι οι φυσιολογικές σωματικές ανάγκες είναι διαφορετικές πριν την έναρξη της περιόδου.

• Μην περιορίζεις την πρόσληψη τροφής λίγο πριν την περίοδο. Στην πραγματικότητα αφήνοντας το εαυτό σου λίγο πιο ελαστικό με τα γεύματα και τα σνακ, μπορεί να ανταπεξέλθεις καλύτερα στις «λαχτάρες» για φαγητό (π.χ φάε ένα πλήρες στραγγιστό γιαούρτι, αντί για ένα γιαούρτι 0% που πιθανόν να έτρωγες).

• Αν σου αρέσουν οι σοκολάτες επέτρεψε στον αυτό σου να φάει μια μικρή σοκολάτα, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την παρόρμηση να φας υπερβολικά μεγάλη ποσότητα.

• Απέφευγε να ζυγίζεσαι συχνά στο χρονικό διάστημα κοντά στην περίοδο.

• Θυμήσου ότι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο κρατάει μόνο για μερικές ημέρες και μετά από αυτό όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό.

• Εάν πραγματικά ταλαιπωρείσαι με το αυτό, ζήτα τη γνώμη του γυναικολόγου σου για να δει αν κάτι μπορεί να σε βοηθήσει.

Παύλος Δρογγίτης MmedSci

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

droggpaul@yahoo.com