Το κόκκινο κρέας κάνει κακό στην καρδιά σας; Μια νέα μελέτη, υποδηλώνει πως αυτό συμβαίνει, αλλά όχι για τους λόγους που θα μπορούσατε να περιμένετε. Από πολύ καιρό, υπάρχει μια αντίληψη- η οποία δεν στηρίζεται αναγκαστικά σε ισχυρές αποδείξεις- ότι, το να τρώει κανείς μπριζόλες, χάμπουργκερ, αρνί, και άλλα παρόμοια από κόκκινο κρέας, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής νόσου.

 

Σαν κύριοι ένοχοι, έχουν κατηγορηθεί το κεκορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη που περιέχουν αυτές οι μορφές κρέατος. Όμως τώρα, μια ομάδα από 5-6 Αμερικανικά Ιατρικά Κέντρα, τονίζει ότι, το συστατικό που περικλείει τον κίνδυνο είναι η L-καρνιτίνη, μια χημική ουσία που υπάρχει σε αφθονία στο κόκκινο κρέας.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο Ιατρικό περιοδικό Nature Medicine, όταν κάποιος τρώει κόκκινο κρέας, παρέχει L-καρνιτίνη στα βακτήρια που συμβιώνουν στο έντερο του ανθρώπου. Τα βακτήρια αυτά, καταναλώνουν την L-καρνιτίνη, και, αφού την υποβάλλουν σε πέψη, την μεταβάλλουν σε μια νέα χημική ουσία, η οποία ονομάζεται οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ). Σε μελέτες που έγιναν επάνω σε πειραματόζωα, απεδείχθη ότι η ουσία αυτή, προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση, και αυτή εξελίσσεται σε απόφραξη των αρτηριών. Γνωρίζουμε ότι, η απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά επεισόδια.

Μήπως θα πρέπει, συνεπώς, να μην τρώμε κόκκινο κρέας; Η απάντηση είναι : Όχι, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στην επιστήμη της διατροφής. Όπως δηλώνει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Dr.Dariush Mozaffarian, «Οι μελέτες που αφορούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την σχέση του με καρδιακή νόσο, είναι αντικρουόμενες. Αυτή η έρευνα, διεξήχθη με τον σωστό τρόπο και είναι πειστική. Όμως, είναι πολύ νωρίς να αποφανθούμε ότι, αυτό το μόριο,ΤΜΑΟ, προκαλεί αρτηριοσκλήρυνσης στους ανθρώπους ή ότι είναι υπεύθυνο για κάποιους άλλους κινδύνους που συσχετίζονται με την λήψη κρέατος».

Ο Dr. Mozaffarian, ο οποίος είναι καρδιολόγος και επιδημιολόγος, μελετά τα αποτελέσματα που επιφέρουν στην υγεία, οι διαιτητικές συνήθειες και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, σε μεγάλους πληθυσμούς. Η ομάδα του έχει ήδη συγκεντρώσει όλα τα αποτελέσματα, από τις καλύτερες διαθέσιμες μελέτες, τις σχετικές με το κόκκινο κρέας και βρήκε ότι, άτομα που τρώνε μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, έχουν, στη χειρότερη περίπτωση, ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Όταν αναφερόμαστε σε μη επεξεργασμένο κρέας, ουσιαστικά εννοούμε κάθε φρέσκια μερίδα μοσχαριού, χοιρινού, αρνιού κ.λπ.

Όπως προσθέτει ο Dr. Mozaffarian, «Εάν εξετάσετε ανθρώπους οι οποίοι καταναλώνουν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, υπάρχει μια σχετικά ασθενής συσχέτιση με την εμφάνιση καρδιακής νόσου. Σίγουρα, δεν είναι προστατευτικό- και σίγουρα υπάρχουν υγιεινότερες διαιτητικές επιλογές- αλλά, επίσης όμως, δεν παρατηρούμε σοβαρούς κινδύνους». Αντιθέτως, υπάρχουν εξαιρετικά ισχυρές ενδείξεις για τους κινδύνους που εμπεριέχει η κατανάλωση ενός ειδικού τύπου κρέατος, του επεξεργασμένου. Και προσθέτει ο Dr. Mozaffarian, «Τα επεξεργασμένα κρέατα -μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι, διάφορα delicatessen κρέατος- συνδέονται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου».

Έρευνα που έγινε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έδειξε ότι, τα άτομα τα οποία τρώνε περισσότερο επεξεργασμένο κρέας, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρη η ακριβής αιτία για την οποία συμβαίνει αυτό, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι οι τεράστιες ποσότητες νατρίου που περιέχουν όλα αυτά τα κρεατοσκευάσματα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

«Και εδώ, εμφανίζονται και άλλα επιχειρήματα κατά της μελέτης της L-καρνιτίνης: Τα επεξεργασμένα κρέατα, περιέχουν γενικά λιγότερη L-καρνιτίνη απ’ ότι περιέχει το φρέσκο κόκκινο κρέας. Επίσης, τα ψάρια και τα κοτόπουλα, που δεν προκαλούν κινδύνους στην καρδιά, περιέχουν επίσης L-καρνιτίνη,- αν και δέκα φορές λιγότερη από το κόκκινο κρέας» τονίζει ο Dr. Mozaffarian. Και προσθέτει, «Απαιτείται περισσότερη μελέτη της TMAO, επί ανθρώπων, για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία. Η νέα αυτή μελέτη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά δεν αποτελεί την τελευταία λέξη».

Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση Mayo Cliic Proceedings, δηλώνει ότι, τα συμπληρώματα L-καρνιτίνης, μπορούν να βοηθήσουν εκείνους που επιβιώνουν από καρδιακά επεισόδια, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου ή για να ελαττωθούν τα συμπτώματα της στηθάγχης (πόνος στο στήθος, μετά από υπερβολική σωματική ένταση ή στρές).

Συμπληρώματα L-καρνιτίνης: Σκεφθείτε το δύο φορές πριν τα χρησιμοποιήσετε

«Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος πριν μάθουμε όλη την ιστορία που συνδέει την L-καρνιτίνη με την καρδιακή νόσο. Ακόμα και έτσι, η αναφορά του περιοδικού Nature Medicine, είναι πολύ σημαντική», τονίζει ο Dr.Mozaffarian. Προτείνει την άποψη, ότι, η κανονική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυξάνει τον αριθμό των βακτηριδίων που καταναλώνουν την L-καρνιτίνη στο έντερο. Και προσθέτει: «Είναι η καλύτερη απόδειξη μέχρι τώρα, για την αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα σε μας και στα βακτήρια υπάρχουν στο έντερο μας: Οτιδήποτε τρώμε, επηρεάζει τα βακτήρια και, ό,τι κάνουν αυτά, με αυτό που τρώνε, επηρεάζει την υγεία μας».

«Με βάση την μελέτη στο Nature Medicine, θα είχα ανησυχίες αν ελάμβανα συμπληρώματα L-καρνιτίνης», λέει ο Dr Mozaffarian, « Πριν από τη μελέτη, δεν είχα κανένα σοβαρό λόγο για να πάρω τέτοια συμπληρώματα, και τώρα, όπως αποδεικνύεται με αυτήν την, πολύ καλά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη μελέτη, ίσως να είναι επικίνδυνο. Σίγουρα, θα το σκεφτόμουν τρεις φορές πριν πάρω κάποιο συμπλήρωμα L-καρνιτίνης». Οι μελέτες του Mayo Clinic, ήταν μικρές, με σύντομο χρόνο παρακολούθησης και περιλαμβάνουν μόνον αυτούς που επιβίωναν από καρδιακές προσβολές.

Πιθανόν Βεβαίως, υπάρχουν λόγοι για να αποφεύγει κάποιος την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με την ατομική υγεία. Η κτηνοτροφία βοοειδών, προκαλεί πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, περιλαμβανομένης της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, μόλυνση των υδάτων και αποψίλωση των δασών. «Πέρα από τα αποτελέσματα επάνω στην υγεία των ανθρώπων, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει ξεκάθαρα κακή επίδραση στην υγεία του πλανήτη μας», τονίζει ο Dr. Mozaffarian.

 

Ενημέρωση για την υγεία από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Μετάφραση & Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr