Μια από τις πολλές αλλά και συνάμα μοναδικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι ότι μπορεί να παρασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί με δεκάδες τρόπους σε εκατοντάδες παρασκευάσματα. Κι αυτή την εποχή τι καλύτερο από μια μπάλα παγωτό σοκολάτα ή παρφέ σοκολάτα ή σοκολάτα υγείας; Άραγε, αυτό (και φυσικά η μοναδική της γεύση) την κάνει και τόσο προσφιλή ή κρύβονται κι άλλα στοιχεία κάτω από αυτό το υπέροχο καφετί έδεσμα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Archives of Internal Medicine”, τα άτομα που αισθάνονται άσχημα καταναλώνουν 55% περισσότερη σοκολάτα σε σχέση με άλλα που δεν έχουν αρνητική ψυχολογία. Και όσο πιο άσχημα αισθάνονται, έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα. Σύμφωνα με την Dr. Beatrice Golomb, καθηγήτρια στην ιατρική σχολή San Diego του πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει την ευρέως αποδεκτή λαϊκή ρήση πως “όταν κάποιος χρειάζεται ψυχική ανάταση τρώει μια σοκολάτα”.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 900 άτομα που ερωτήθηκαν για τις συνήθειες κατανάλωσης σοκολάτας αλλά και τη γενικότερη διατροφή τους. Επίσης, εκτιμήθηκε η διάθεση των συμμετεχόντων με τη βοήθεια ενός τυποποιημένου ερωτηματολογίου που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που θεωρήθηκαν καταθλιπτικοί κατανάλωναν 8,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα, ενώ οι μη καταθλιπτικοί συμμετέχοντες κατανάλωναν μόλις 5,4 μερίδες στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ως μία μερίδα σοκολάτα ορίστηκε η ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μικρή μπάρα σοκολάτας. Οι συμμετέχοντες που σημείωσαν το υψηλότερο σκορ στην κλίμακα για την κατάθλιψη κατανάλωναν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα, σχεδόν 12 μερίδες το μήνα. Το 70% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και για τα δύο φύλα.

Η σχέση ωστόσο, ανάμεσα στην κατάθλιψη και την κατανάλωση σοκολάτας δεν είναι ξεκάθαρη. Είναι ασαφές το κατά πόσο τα καταθλιπτικά άτομα καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα μόνο και μόνο επειδή την ποθούν, ή εάν η ίδια η κατανάλωση σοκολάτας συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στη δημιουργία μιας καταθλιπτικής διάθεσης. Η εξήγηση της σχέσης μεταξύ της σοκολάτας και της κατάθλιψης αποτελεί ένα κλασσικό ζήτημα του τύπου “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;”. Η κατανάλωση σοκολάτας – που από έρευνες σε ζώα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση – μπορεί να είναι μια μορφή αυτοθεραπείας για τους καταθλιπτικούς ανθρώπους ή σοκολάτα μπορεί απλά να λειτουργεί ως “τροφή παρηγοριάς”. Η συσχέτιση όμως μπορεί να λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως το αλκοόλ, έτσι και η σοκολάτα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους με κατάθλιψη να αισθάνονται καλύτερα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η τακτική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεση, μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και την κατάθλιψη. Η σοκολάτα φαίνεται πως αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, προσομοιάζοντας έτσι με πολλά αντικαταθλιπτικά χάπια και επίσης ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μία κατάσταση που μπορεί να αυξάνει την ενεργητικότητα των ατόμων. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η προσφυγή στη σοκολάτα ακολουθείται συνήθως από τύψεις και οι τύψεις με τη σειρά τους επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο μία ήδη αρνητική διάθεση.

Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής

Πηγή:
Rose N, Koperski S, Golomb BA. Mood food: chocolate and depressive symptoms in a cross-sectional analysis. Arch Intern Med. 2010 Apr 26;170(8):699-703.