Υλικά για 6 άτομα

6 μεγάλα πράσινα μήλα

1 λίτρο λευκό αρωματικό κρασί

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 κλαράκι κανέλα

1 κουτ γλυκού σποράκια γλυκάνισο

Για τη γέμιση δαμάσκηνου

30 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

1 ποτήρι του κρασιού μπράντι

Για το σερβίρισμα

100 γραμ καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα

 

 

Ετοιμάζετε τον πουρέ δαμάσκηνου. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα 30 δαμάσκηνα μαζί με το κόκκινο κρασί και το μπράντι. Αφήνετε να πάρουν βράση , μετριάζετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί.

 

Τα αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν τα βάζετε στο μπλέντερ και τα κάνετε ένα ομοιογενή πουρέ. Τον αφήνετε να κρυώσει.

 

Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε το κοτσανάκι από πάνω, τραβάτε μια μαχαιριά στο κάτω μέρος για να κάθονται καλά μέσα στην κατσαρόλα τα μήλα και με ένα μικρό μαχαιράκι κουφώνετε τα μήλα αφαιρώντας τη στήλη κυρίως με τα κουκούτσια.

 

Γεμίζετε τα μήλα σας με τον πουρέ δαμάσκηνου και βάζετε τα μήλα μέσα σε μια κατσαρόλα που να χωράνε ίσα-ίσα.

 

Σε ένα λεκανάκι αδειάζετε τα λευκό αρωματικό κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λειώσει. Ρίχνετε σιγά-σιγά το κρασί μέσα στη κατσαρόλα με τα μήλα. Προσθέτετε τα σποράκια του γλυκάνισου και την κανέλα. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα περίπου για 15-20 λεπτά. Βγάζετε με σπάτουλα τα μήλα σιγά-σιγά για να μην διαλυθούνε και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.

 

Συνεχίζετε το βράσιμο τη σάλτσας των μήλων μέχρι να πήξει ελαφρά. Την μαζεύετε σε ένα μπολ. Σερβίρετε τα μήλα με τη γέμιση δαμάσκηνο μαζί με παγωτό σοκολάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα που βράσανε στη κατσαρόλα.