Σε ποιό βαθμό το άγχος και η τελειομανία μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το φαγητό; Η επιδίωξη του «τέλειου» και το άγχος φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν αδηφαγικά επεισόδια και (συνεχή και επίπονη) δίαιτα.
Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε την υπόθεση σε μια ομάδα φοιτητριών κολλεγίου, για περίπου 3 μήνες. Η μελέτη, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της North Carolina, συμπεριέλαβε φοιτήτριες που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για εκτίμηση του βαθμού τελειομανίας ως στοιχείο προσωπικότητας. Για τις επόμενες 11 εβδομάδες κατέγραψαν τις εμπειρίες τους, αναφορικά με άγχος, αδηφαγικά επεισόδια και δίαιτα. Το πλεονέκτημα του σχεδιασμού αφορά την ανίχνευση μοτίβου στη σχέση συμπεριφοράς –φαγητού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν οι γυναίκες που ήταν πιο αγχώδεις έτειναν να κάνουν δίαιτα και να χάνουν τον έλεγχο κατανάλωσης φαγητού πιο συχνά. Ωστόσο, όταν εκτιμήθηκε το επίπεδο άγχους της κάθε γυναίκας, τα αδηφαγικά επεισόδια (και όχι η δίαιτα) αυξήθηκαν όταν εντάθηκε η ανησυχία. Με άλλα λόγια, οι… εκρήξεις άγχους ευνοούν την υπερφαγία περισσότερο από τη δίαιτα.
Ενώ λοιπόν η ανησυχία λογίζεται ως μια συναισθηματική κατάσταση που μεταβάλλεται με το χρόνο, η τελειομανία θεωρήθηκε ως ένα σταθερό κομμάτι της προσωπικότητας. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι γυναίκες που αναζητούν το… τέλειο, είναι πιο επιρρεπείς στην αδηφαγία.
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξει το μοτίβο αυτό, της δίαιτας και της αδηφαγίας, χωρίς να κατανοήσουμε τι πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά. Γι΄αυτό χρησιμοποιείται συνήθως η γνωσιακή εκπαίδευση, ώστε να γνωρίσει ο καθένας τα δικά του μοτίβα συμπεριφοράς – που σχετίζονται με άγχος και αδηφαγία – και να μάθει να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συναισθηματικά ερεθίσματα.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com
Source
Ellen E. Fitzsimmons-Craft, Anna M. Bardone-Cone, Lisa M. Brownstone, Megan B. Harney. Evaluating the roles of anxiety and dimensions of perfectionism in dieting and binge eating using weekly diary methodology, Eating Behaviors 2012, available on line at: http://dx.doi.org/10.1016/j.eatbeh.2012.06.006