Υπάρχουν στοιχεία ότι τα βατόμουρα (blueberry) μπορούν να ωφελήσουν τους διαβητικούς, αυξάνοντας την ευαισθησία στη δράση της ινσουλίνης. Μαζί με ένα διατροφικό σχήμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε ενέργεια, η ανθοκυανιδίνη και η πτεροστιλβίνη φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητικές επιδράσεις.

Η ανθοκυανιδίνη ευθύνεται για το βαθύ μπλε χρώμα του μούρου, έχει αντιοξειδωτικές δράσεις και μπορεί να συνεισφέρει σε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μετά από κατανάλωση βατόμουρων. Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων προβλημάτων, όπως ο καρκίνος, η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και η χρόνια φλεγμονή. Σε μια ανάλυση της χημικής σύστασης των φρούτων, τα βατόμουρα είχαν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο ανά μερίδα.

Η πτεροστιλβίνη απαντάται σε βατόμουρα και σταφύλια, ενώ έρευνα έδειξε ότι μειώνει κατά 56% τα επίπεδα γλυκόζης αίματος σε ποντικούς, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αιμοσφαιρίνης.

Μια μερίδα (1/2 κούπα) βατόμουρων παρέχει 42 θερμίδες, 10 gr υδατανθράκων, 2 gr φυτικών ινών, 0,5 gr πρωτεΐνης, 0 gr λίπους και 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για σνακ, είτε κάποιος είτε διαβητικός είτε όχι, καθώς προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όντως πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

Μπορείτε να τα βρείτε ως φρέσκα ή κατεψυγμένα, σε γιαούρτι με φρούτα κ.α. Χρησιμοποιήστε τα βατόμουρα σε smoothies φρούτων, κέικ και τηγανίτες, για να τα δώσετε στα παιδιά, χωρίς διαμαρτυρίες.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com

Sources:
Pari L, Satheesh MA (July 2006). “Effect of pterostilbene on hepatic key enzymes of glucose metabolism in streptozotocin- and nicotinamide-induced diabetic rats”. Life Sciences 79 (7): 641-5.
Prior RL, Lazarus SA, Cao G, et al. Identification of procyanidins and anthocyanins in blueberries and cranberries (vaccinium spp.) using high-performance liquid chromatography/mass spectrometry. J Agric Food Chem 2001 Mar;49(3):1270-6 2001.
Rimando AM, Kalt W, Magee JB, Dewey J, Ballington JR. Resveratrol, pterostilbene, and piceatannol in vaccinium berries. J Agric Food Chem. 2004 Jul 28;52(15):4713-9. 2004.
Sanchez-Moreno C, Cao G, Ou B, Prior RL. Anthocyanin and proanthocyanidin content in selected white and red wines. Oxygen radical absorbance capacity comparison with nontraditional wines obtained from highbush blueberry. J Agric Food Chem. Aug 13;51(17):4889-96 2003.
Wu X, Beecher GR, Holden JM, Haytowitz DB, Gebhardt SE, Prior RL. Concentrations of Anthocyanins in Common Foods in the United States and Estimation of Normal Consumption. J Agric Food Chem. 2006 May 31;54(11):4069-4075. 2006