Στους πιο κοινούς τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών συγκαταλέγονται διαστρέμματα αρθρώσεων και μυικά τραβήγματα στα πόδια, που πολλές φορές προκαλούνται σπό άγχος και κόπωση από συνεχόμενα παιχνίδια.

foulShot_2

Για να επιβεβαιώσει ότι οι τραυματισμοί αυτοί είναι οι πιο κοινοί, μια μελέτη στη Βρετανία που εξέτασε 91 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια διοργάνωσης, κατέγραψε 6.030 αλλοιώσεις, εκ των οποίων 23% στο μηρό και 17 στα γόνατα ή τους αστραγάλους.

Αναφορικά με αυτά τα ευρήματα, ο Alonso Fernández Guasti, από το Mexican Center for Research and Advanced Studies, εξήγησε ότι το επίπεδο ανησυχίας και άγχους στον αθλητή αυξάνει κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Pedro Cosculluela, sports medicine specialist στο Methodist Hospital του Houston υποστηρίζει ότι όταν ο παίκτης φτάνει σε σημείο υψηλής κόπωσης, το σώμα εξασθενεί και μειώνονται οι χρόνοι αντίδρασης σε οπτικά, ακουστικά και κινητικά ερεθίσματα. Σε αυτή την καταστάση, οι αθλητές είναι πιο ευαίσθητοι σε τραυματισμούς. Σ’αυτούς συμπεριλαμβάνονται διαστρέμματα αστραγάλου και ρήξεις, που συμβαίνουν όταν ο μυς δεν έχει την απαραίτητη δύναμη να ανταπεξέλθει, σε ένα π.χ. σουτ για γκολ, όπου το υπόλοιπο σώμα στηρίζεται στον αστράγαλο και χάνει την ισορροπία του.

Οι παίκτες συχνά έχουν περίεργη συμπεριφορά ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου άγχους και της έντασης στον αγώνα. Κατά τη διαδικασία αυτή ο εγκέφαλος απελευθερώνει μεγάλες δόσεις νευροδιαβιβαστών, όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, με σκοπό να αυξήσει τη συγκέντρωση του παίκτη, αν και μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού.

Ειδικοί τονίζουν ότι όταν ο ποδοσφαιριστής κουράζεται, είναι επιρρεπής σε μυικές κράμπες λόγω απώλειας ηλεκτρολυτών και μεταλλικών στοιχείων, που λειτουργούν ως προειδοποίηση και μέτρο αποφυγής μεγαλύτερης βλάβης.

Επιπλέον, η σωματική θερμοκρασία του αθλητή και οι περιβαλλοντικές συνθήκες του γηπέδου επηρεάζουν την απόδοση του αθλητή, καθώς απώλειες σε νάτριο, κάλιο, χλώριο και γλυκόζη δεν μπορούν να αναπληρωθούν με την κατανάλωση μόνο νερού.

Για να αποφύγουμε τον τραυματισμό, προτείνεται ότι όταν εμφανιστεί κράμπα πρέπει να χορηγείται στον ποδοσφαριστή διάλυμα ορού/γλυκόζης ώστε να αναπληρωθεί μέρος των απωλειών λόγω σωματικής προσπάθειας.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com

References
Development, Research and. “The effect of anxiety, adrenaline and fatigue for a football player – Mexican study of UK players.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 25 Jun. 2014. Retrieved from http://www.medicalnewstoday.com/releases/278709.php.