Εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το οργανικό συστατικό αλλισίνη, το οποίο δίνει στο σκόρδο το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη γεύση, δρα ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στον κόσμο. Όμως μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο το πώς ακριβώς δουλεύει η αλλισίνη ή πως συγκρίνεται με τα γνωστά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και το συνένζυμο Q 10.
Μία ερευνητική ομάδα, εξέτασε το ενδεχόμενο να είναι η αλλισίνη τόσο δυνατή όσο ισχυρίζεται από κάποιους. Μέσα από πειράματα, χρησιμοποιώντας συνθετικά παραγμένη αλλισίνη, βρήκαν ότι το σουλφενικό οξύ που παράγεται όταν η ουσία αποσυντίθεται γρήγορα, αντιδρά με τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως η αντίδραση μεταξύ του σουλφενικού οξέως και των ελευθέρων ριζών είναι όσο πιο γρήγορη μπορεί να υπάρξει! Και περιορίζεται (χρονικά) μόνο από τον χρόνο που χρειάζονται τα δύο μόρια να έρθουν σε επαφή. Κανένα άλλο συστατικό δεν έχει παρατηρηθεί να αντιδρά τόσο γρήγορα σαν αντιοξειδωτικό.
Πηγή: Science Daily
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
www.ygeiaonline.gr