Λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι γνωστό ότι είναι υγιεινά λόγω των βιταμινών και των φυτικών ινών που περιέχουν. Ωστόσο μια νέα ερεύνα δείχνει ότι το εκχύλισμα από το μπρόκολο θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο στο κεφάλι.
Ερευνητές από το University of Pittsburgh Cancer Institute (UPCI) ανακοίνωσαν ότι το εκχύλισμα αυτό προστατεύει από τον καρκίνο του στόματος ποντίκια και είναι ανεκτό και από μια ομάδα υγειών εθελοντών. Τα ευρήματα αυτά πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω σε μία κλινική δοκιμή κατά την οποία θα συμμετέχουν άτομα τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για υποτροπή του καρκίνου στο κεφάλι.
‘Άτομα τα οποία έχουν θεραπευτεί από καρκίνο στο κεφάλι είναι ακόμα σε υψηλό κίνδυνο για έναν δεύτερο καρκίνο στο στόμα ή στο λαιμό, και δυστυχώς αυτοί οι δεύτεροι καρκίνοι είναι συνήθως θανατηφόροι’ λέει ο επικεφαλής Dr. Julie Bauman. ‘Έτσι είμαστε σε ανάπτυξη ενός ασφαλούς φυσικού μορίου, το οποίο βρέθηκε στα σταυρανθή λαχανικά, για την προστασία της στοματικής κοιλότητας που σχηματίζονται αυτοί οι καρκίνοι.’
Τα σταυρανθή λαχανικά, μερικές φορές αναφέρονται ως κράμβες, χαρακτηρίζονται από έντονο άρωμα και πικρή γεύση. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI), οι ερευνητές είναι πρόθυμοι να μελετήσουν τα σταυρανθή λαχανικά, επειδή περιέχουν διάφορες θειούχες χημικές ουσίες , γνωστές και ως γλυκοσολινίτες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την οσμή και την γεύση αυτών των λαχανικών.
Όταν αυτές διαλύονται, είτε μέσω της παρασκευής της τροφής είτε κατά την διαδικασία μαγειρέματος , σχηματίζουν βιολογικές δραστικές ενώσεις. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι ορισμένες από αυτές τις ενώσεις μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε ορισμένα όργανα σε ποντίκια και αρουραίους.
Η σουλφοραφάνη, έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, και βρέθηκε ότι μείωσε σημαντικά την εμφάνιση καρκινικών όγκων στο στόμα στα ποντίκια.
Η σουλφοραφάνη μείωσε τόσο στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στο στόμα όσο και τον αριθμό των όγκων που αναπτύσσονται στα ποντίκια. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τους ερευνητές να δοκιμάσουν ένα μείγμα από χυμό φρούτων και εκχύλισμα μπρόκολου τα οποία είναι πλούσια σε σουλφοραφάνη σε 10 υγιείς εθελοντές.
Δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες και την ίδια στιγμή ανιχνεύτηκαν και ορισμένες προστατευτικές αλλαγές στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος των εθελοντών, αποδεικνύοντας ότι η ένωση απορροφάται από τον ιστό σε αυτή την περιοχή.
Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή κατά την οποία συμμετείχαν 40 ασθενείς, οι οποίοι είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία για τον καρκίνο του στόματος. Σε αυτή την δοκιμή, ο κάθε συμμετέχων θα λάβει κάψουλες που περιέχουν σπόρους από μπρόκολο.
‘Καλούμε αυτή την φόρμουλα ΄΄πράσινη χημειοπροφύλαξη΄΄ όπου ο σπόρος ή το εκχύλισμα χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της νόσου’ εξηγεί οDr. Bauman. ‘Η πράσινη χημειοπροφύλαξη απαιτεί λιγότερα χρήματα και λιγότερους πόρους από ότι μια παραδοσιακή φαρμακευτική μελέτη, και θα μπορούσε να διαδοθεί πιο εύκολα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου ο καρκίνος στο κεφάλι είναι σημαντικό πρόβλημα.’
Εάν οι συμμετέχοντες μπορούν να ανεχτούν αυτήν την θεραπεία και οι κάψουλες μπορέσουν να επιδράσουν στο εσωτερικό του στόματος τόσο όσο να λειτουργήσουν προληπτικά κατά του καρκίνου, τότε οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
‘Το σαφές όφελος της σουλφοραφάνης στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος σε ποντίκια δημιουργεί την ελπίδα ότι αυτή η ένωση μπορεί επίσης να ενεργήσει και για την πρόληψη καρκίνου του στόματος σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και καρκινογόνες ουσίες’ δηλώνει ο Dr. Johnson.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από μια επιχορήγηση από το NCI, και τα ευρήματα της παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ένωση για την ετήσια έρευνα του καρκίνου στην Φιλαδέλφεια.
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα δια…της Τροφής