Γνωστή ως «holiday blues», η απογοήτευση που συνοδεύει το τέλος των εορτών δεν αποτελεί καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Αντίθετα, ο Ιανουάριος θεωρείται από τους πιο στρεσογόνους μήνες για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι νιώθουν πολύ μεγάλη πίεση και δυσκολία να ξαναβρούν και πάλι τους ρυθμούς τους. Τα συνήθη συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάποιος είναι τα εξής: πεσμένη διάθεση, ψυχική κατάπτωση ,θλίψη , υπερβολικό και συχνά αδικαιολόγητο άγχος, ημικρανίες, άρνηση για την εργασία , απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές, δυσφορία και ταχυπαλμίες .
Το σπίτι είναι πλέον άδειο από συγγενείς και φίλους, τα φώτα από τους δρόμους και τα σπίτια αρχίζουν να σβήνουν, η «περίοδος χάριτος» για φαγητό και γλυκά χωρίς ενοχές τελείωσε και έτσι η απογοήτευση και το αίσθημα θλίψης καλωσορίζουν το νέο έτος.
Δυστυχώς, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής συχνά δεν επιτρέπουν στο άτομο να έχει μικρές απολαύσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διακοπές να βιώνονται ως αίσθηση ελευθερίας την οποία το άτομο αρνείται να την χάσει και να ξαναγυρίσει στον καθημερινό τρόπο ζωής του. Επίσης, εκτός από τη φυσιολογική κούραση που συνεπάγονται οι υπερβολές των ημερών, είτε ως προς την κατανάλωση, είτε ως προς την ένταση και το στρες, θλίψη μπορεί να προκαλέσουν και οι προσδοκίες που τρέφουμε για τις μέρες αυτές, προσδοκίες που συχνά αποδεικνύονται διογκωμένες και μη ρεαλιστικές.
Συμβουλές για πιο εύκολη επιστροφή στην καθημερινότητα:
Ο σωστός προγραμματισμός είναι μια αρκετά αποτελεσματική λύση. Αρκετές φορές κουρασμένοι από όλο το χρόνο, αφήνουμε για μετά τις διακοπές εκκρεμότητες με το σκεπτικό ότι θα είμαστε ξεκούραστοι και ενεργητικοί. Όμως συνήθως γίνεται το αντίθετο. Μετά από περίοδο ανάπαυλας οι αντοχές μας είναι χαμηλές και δεν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε άμεσα σε μεγάλο φόρτο εργασίας. Καλό θα είναι λοιπόν να φέρνουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας και να αφήνουμε ελάχιστα και μη απαιτητικά πράγματα για την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές.
Επίσης, πριν το άτομο επιστρέψει στην εργασία του προτιμότερο θα ήταν να υπήρχε ένα διάστημα προσαρμογής 2-3μέρών . Ακόμη, η συζήτηση με φίλους για ευχάριστα πράγματα όπως για τις διακοπές βοηθούν το άτομο να διατηρήσει την ευδιαθεσία που έχει.
Για όσους λοιπόν αυτά τα συναισθήματα είναι γνώριμα, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να γνωρίζετε ότι αυτά σχετίζονται με την απότομη διακοπή μιας εορταστικής ατμόσφαιρας, είναι σαν μια αντίδραση του εαυτού σας στην αλλαγή και δεν θα διαρκέσουν πολύ. Ο προγραμματισμός ευχάριστων δραστηριοτήτων και η δημιουργία ενός πλάνου για την περίοδο του Ιανουαρίου θα βοηθήσει στην αμεσότερη ανακούφιση.
Επιπλέον, είναι σημαντικό το τέλος της γιορτής των Χριστουγέννων να μην συνεπάγεται και το τέλος της χαράς και της ευχάριστης διάθεσης αλλά να αποτελεί μια ευκαιρία για συνέχεια αυτών. Σύμφωνα τέλος με τους ειδικούς, ο τρόπος ζωής που σχετίζεται με υγιεινές επιλογές όπως ισορροπημένη διατροφή και τακτική φυσική άσκηση φαίνεται να βοηθάει στην πιο γρήγορη επαναφορά στην καθημερινότητα και στην βελτίωση της διάθεσης.
Αγγελική Ζαφειροπούλου
Ψυχολόγος, Msc “Έλεγχος του στρες και Προαγωγή της υγείας”
www.therapy-center.gr