Η εικόνα σώματος, σε γυναίκες άνω των 50 ετών, είναι ένα θέμα που προβληματίζει τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι μεσήλικες γυναίκες αντιπαθούν αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη τους, 4 φορές περισσότερο από τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας! Μέχρι τώρα οι έφηβες εθεωρείτο πως ήταν η ομάδα με τα πιο έντονα συμπλέγματα, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα, στην πραγματικότητα οι γυναίκες 40 με 50-συν ετών είναι οι πιο απογοητευμένες από τα σώματά τους.

 

Αυτή στον καθρέπτη…δεν είμαι εγώ!

Τα τελευταία ευρήματα από την Invisible Women Study, αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας απεχθάνονται αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη τους 4 φορές περισσότερο από κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Μόλις το 9% των γυναικών άνω-50 δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερήφανες για την εικόνα τους στον καθρέφτη, σε αντίθεση με το 42 % των κοριτσιών ηλικίας 16 έως 19 ετών και το 43% των γυναικών άνω των 20 ετών που δήλωσαν ευτυχισμένες με το είδωλό τους. Ένα συγκλονιστικό 94% των γυναικών που διανύουν την 5η δεκαετία της ζωής τους (δηλαδή στα 40+), και ένα τεράστιο 92% εκείνων στα 50 τους παραδέχονται ότι δεν τους αρέσει η εικόνα του σώματός τους.

Άγχος…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες αυτές πάσχουν από το μέσης ηλικίας Σύνδρομο Τρόμου του Καθρέπτη (Midlife Mirror Angst syndrome). Όλες οι παρόμοιες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες φθάνοντας στο αποκορύφωμα της ψυχικής και συναισθηματικής πλήρωσης κατά τη μέση ηλικία, έχουν ήδη αναθρέψει μια οικογένεια, έχουν κερδίσει αναγνώριση στην εργασίας τους και αισθάνονται καλά για το μέλλον. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τα συναισθήματά τους για το σώμα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την ηλικία οι γυναίκες μπορεί να αισθανθούν αόρατες ή ακόμη και καθόλου ελκυστικές.

Θα άλλαζες κάτι;

Στην πραγματικότητα, η αυτοπεποίθησή τους είναι τόσο χαμηλή, ακόμα και σε ηλικίες των 40+, ώστε το 41% αυτών να επιθυμεί έντονα μεγάλες αλλαγές στη μέση και το στομάχι, το 11% σφριγηλά χέρια και το 10% πόδια χωρίς κυτταρίτιδα. Στα 2/3 των ώριμων γυναικών φταίει η έλλειψη ρούχων που να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες και να καλύπτουν τις περιοχές του σώματος που πρέπει.

Σχήμα σώματος

Από τη γέννησή μας έχουμε όλοι ένα συγκεκριμένο σχήμα σώματος, το οποίο όμως διογκώνεται υπερβολικά, όπως μεγαλώνουμε. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν σχήμα σώματος «τροποποιημένης κλεψύδρας», η οποία όταν διανύουν τις δεκαετίες 40 και 50 ετών αρχίζει να αναστρέφεται. Ως συνέπεια, αναπτύσσουν παχύτερη μέση και (λίγο) λεπτότερα πόδια.

Sex appeal

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τις γυναίκες να περιγράψουν το πόσο ερωτική θεωρούν την εικόνα τους. Το 50% (των γυναικών άνω των 50 ετών) θεωρούν εαυτόν μέτριο ή/ και κακοντυμένο (6%), ενώ οι νεώτερες γυναίκες θεωρούν πως είναι ελκυστικές (32%) ή πολύ ελκυστικές (6%).

Καταραμένη… μόδα

Στην κατεύθυνση αυτή συντείνει βέβαια η δυνατότητα επιλογής ρούχων, καθώς η μόδα απευθύνεται σε αρκετά νεαρές γυναίκες με μικροκαμωμένα, πολύ αδύνατα σώματα. Κάτι που σίγουρα δεν βοηθά την ψυχολογία της μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κατάθλιψη ή το Midlife Mirror Angst syndrome.

Διαχείρηση χρόνου και ψυχολογία

Η διαχείριση του χρόνου αναφέρεται σε ένα εύρος ικανοτήτων, εργαλείων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του χρόνου όταν απαιτείται η ολοκλήρωση ειδικών στόχων, σχεδίων και προγραμμάτων. Περιλαμβάνονται λοιπόν δραστηριότητες όπως, ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων, η ανάθεση έργων, ο καθορισμός στόχων και η θέσπιση προτεραιοτήτων. Αρχικά, ο όρος αυτός αφορούσε δραστηριότητες σχετικές με τον εργασιακό χώρο αλλά πλέον αγγίζει και τις διαστάσεις του προσωπικού χρόνου και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων και περιγράφει την ικανότητά τους να ιεραρχούν, να προγραμματίζουν και να εκτελούν δραστηριότητες που τους προκαλούν προσωπική ευχαρίστηση, ελέγχοντας την αλληλουχία των γεγονότων της ζωής τους.

Τα οφέλη από την διαδικασία διαχείρισης χρόνου είναι πολλά και αφορούν τόσο το προσωπικό όσο και το επαγγελματικό επίπεδο των ατόμων. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής:

1). Έλεγχος: η διαχείριση του χρόνου επιτρέπει στο άτομο να αυξήσει τον έλεγχο της ζωής του, γνωρίζοντας ακριβώς τι χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάθε μέρα και έχοντας ένα πλάνο ότι κάθε μέρα ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες που έπρεπε. Έτσι, η ζωή του και ο χρόνος που περνάει δεν αφήνονται στον παράγοντα τύχη.

2). Παραγωγικότητα: Συνήθως , όταν κάποιος δεν διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο του, έχει πολλές δραστηριότητες και ελάχιστο χρόνο για να τις πραγματοποιήσει. Έτσι, μέσω των τεχνικών διαχείρισης του χρόνου, το άτομο κατορθώνει να αυξήσει την παραγωγικότητά του ολοκληρώνοντας σταδιακά τις διάφορες δραστηριότητες ανάλογα με το επίπεδο σημαντικότητάς τους.

3). Αυτοπεποίθηση: η αυτοπεποίθηση που απορρέει λόγω της διαχείρισης του χρόνου οφείλεται κυρίως στην απόκτηση ελέγχου της ζωής καθώς το άτομο συνειδητοποιεί ότι κατορθώνει να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες που έχει ξεκινήσει.

4). Διασκέδαση: η διαχείριση του χρόνου επιτρέπει στο άτομο να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του αφού του επιτρέπει να θέτει προτεραιότητες και να ολοκληρώνει τις δραστηριότητες που επείγουν και του προκαλούν πίεση, έχοντας έπειτα χρόνο για προσωπική ευχαρίστηση.

5). Δυνατότητα για εκπλήρωση στόχων: η σωστή διαχείριση χρόνου επιτρέπει στο άτομο να εκπληρώνει μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ικανοποίησης του ατόμου και μειώνοντας τα ενοχικά του αισθήματα που συνήθως απορρέουν από την ανεπιτυχή ολοκλήρωση των στόχων που έχει αρχικά θέσει.

6). Μείωση του στρες: μέσω της απόκτησης ελέγχου που προκύπτει από την διαχείριση του χρόνου, το άτομο ελέγχει τον ίδιο του τον εαυτό και εξασφαλίζει μια υγιή ρουτίνα, απαλλαγμένη από το στρες.

Επίσης, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου συνδέεται θετικά και με την αποτελεσματικότητα του ατόμου στον εργασιακό του χώρο, μειώνοντας το εργασιακό στρες και ενισχύοντας την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Θεωρείται ένας από τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για τους οργανισμούς για να καταφέρει το άτομο ως εργαζόμενος να μειώσει και να διαχειριστεί το στρες του.

Ακόμη, πλήθος ερευνών συνδέουν την διαχείριση του χρόνου με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και σωματικών συμπτωμάτων, με μειωμένο επίπεδο έντασης στην εργασία, μειωμένη σωματική ένταση και αυξημένα επίπεδα επαγγελματικής και προσωπικής ικανοποίησης.

Ίσως τελικά να είναι και αυτός ο λόγος που πολλές γυναίκες απευθύνονται σε πλαστικούς χειρούργους, προκειμένου να διατηρηθεί η νεανική εμφάνισή τους και η εμπιστοσύνη στο σώμα τους. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα καλείται να φροντίσει περισσότερο τον εαυτό της μεγαλώνοντας, στα πλαίσια του πολυσύνθετου ρόλου της, ώστε να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό της.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

milesis@diatistrofis.gr