Με τα χίλια ζόρια αποφασίζεις ότι δεν πάει άλλο, πρέπει να κάνεις δίαιτα! Πρέπει να «ματώσεις και να… τιμωρηθείς για τις αμαρτίες/ ατασθαλίες που έχεις κάνει το προηγούμενο διάστημα, αλλιώς θα παραμένεις χοντρός-ή», σκέφτεσαι.
Οπότε, τι κάνεις;
Θα ξεκινήσεις να προσεύχεσαι στον… όσιο «ψητό (ξεροκόμματο) – σαλάτα», για να διώξει το κακό (σ.σ. τα κιλά), νηστεύοντας με μανία το ψωμάκι (σ.σ. ο πειρασμός αυτοπροσώπως). Έλα όμως, που από τη νηστεία, το μόνο που σκέφτεσαι είναι γλυκά, πίτσα και σουβλάκια! Πόσο λες να αντέξεις: δυο εβδομάδες, ένα μήνα, δύο μήνες;
Θα «λυγίσεις»;
Εγώ προσωπικά, δεν θα πόνταρα υπέρ σου. Θα λυγίσεις πάλι, όπως την προηγούμενη φορά. Γιατί; Μα επειδή στερείς τον εγκέφαλο από το καύσιμό του, στερώντας παράλληλα απαραίτητα στοιχεία για να παραχθούν σεροτονίνη και ντοπαμίνη στον εγκέφαλο (σ.σ. ορμόνες διάθεσης και εκμάθησης/ανταμοιβής)! Το να εκραγείς είναι απλά θέμα… χρόνου, χωρίς αμφιβολία.
«Κρέας πρέπει να φας…»
Ξέρεις τι μου απαντούν οι περισσότεροι; «Ρε φίλε το ψωμί παχαίνει, το κρέας πρέπει να φας σε μεγάλη ποσότητα για να χορτάσεις και να χάσεις βάρος». Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει, βήμα βήμα.
Καταρχήν, για να χαρακτηριστεί ένα γεύμα ως κύριο, πρέπει να περιέχει τρία βασικά συστατικά: άμυλο, λαχανικά-σαλάτα και το (μαγειρεμένο) κυρίως πιάτο. Το να χορτάσουμε είναι συνέπεια του συνολικού όγκου τροφής, όπως αυτός αθροίζεται από τα 3 πιάτα, όχι αποκλειστικά της μερίδας κρέατος που σερβίραμε.
Ως λαός της υπερβολής όμως, σερβίρουμε πολλαπλάσια μερίδα ζωικής πρωτεΐνης (σ.σ. για να χορτάσει το μάτι), σε σχέση με αυτή που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και αν μειωθεί, κατά ένα μέρος, το βάρος, να χάνουμε το μεταβολικό όφελος που αντιστοιχεί στην απώλεια αυτή!
Μάλλον όμως, θα τα κάνεις χειρότερα τελικά…
Φετινή μελέτη σε 34 μετεμμηνοπαυσιακές παχύσαρκες γυναίκες χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, ηλικίας 50-65 ετών με δείκτη μάζας σώματος 30 kg/m2 ή μεγαλύτερο, βρήκε ότι η δίαιτα με μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών εξαλείφει το σημαντικότερο όφελος της απώλειας βάρους σε αυτή την περίπτωση: τη βελτίωση της ευαισθησίας στις δράσεις της ινσουλίνης.
Το ακριβώς αντίθετο συνέβη, στις αντίστοιχες γυναίκες της ομάδας ελέγχου που έκαναν δίαιτα με λιγότερη ζωική πρωτεΐνη. Βελτίωσαν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη κατά 25-30% και είδαν μεγάλη βελτίωση στο μεταβολικό τους ρυθμό.
Θα πρέπει σημειωθεί ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη εμποδίζει σημαντικά την απώλεια βάρους και «ανοίγει το δρόμο» για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη. Οπότε είναι πολύ σημαντικό, η απώλεια βάρους να συνεπάγεται απώλεια λίπους και μείωση της ινσουλινοαντίστασης.
Πρέπει να χάσεις βάρος με… στυλ!
Παρότι και τα δυο group γυναικών έχασαν παρόμοιο βάρος, μόνο όσες έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη είχαν βελτίωση στο ορμονικό και μεταβολικό τους προφίλ.
Κάτι, που καθιστά όσες έφαγαν μεγάλες ποσότητες κρέατος, ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν, από τη στιγμή το χαμηλότερο βάρος τους δεν συνεπάγεται και ομαλότερη μεταβολική λειτουργία.
Είναι επιστήμη, όχι marketing…
Για πόσο ακόμα, θα συνεχίσεις να πιστεύεις πως πρέπει να ξορκίσεις το κακό (σ.σ. ψωμί) για να χάσεις βάρος; Πως θα καταφέρεις να κρατήσεις τα όποια κιλά χάσεις, όταν αποδεικνύεται πως αν δεν γίνει με κατάλληλο – εξατομικευμένο τρόπο, η επόμενη μέρα θα είναι απίστευτα δύσκολη; Και τέλος, τι νόημα έχει να χάσεις βάρος, αν δεν κάνεις καλό και στην υγεία σου;
Για όλα αυτά λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει πανάκεια, όταν μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς. Καθένας έχει τα δικά του μέτρα και ανάγκες. Δεν έχει νόημα, ούτε είναι λογικό, να πιστέψεις ότι η τεράστια μπριζόλα που βάζεις μπροστά σου θα λύσει τα προβλήματα…
Journal Reference:
Smith GI, Yoshino J, Kelly SC, Reeds DN, Okunade A, Patterson BW, Klein S, and B Mittendorfer. High-Protein Intake during Weight Loss Therapy Eliminates the Weight-Loss-Induced Improvement in Insulin Action in Obese Postmenopausal Women. Cell Reports 2016; 17 (3): 849
Γιώργος Μίλεσης Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος