Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της απειλής για την υγεία που τίθεται από το διαβήτη και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Φέτος, η παγκόσμια ημέρα για το διαβήτη είναι αφιερωμένη στις επιπλοκές της νόσου στα μάτια – Eyes On Diabetes.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής σε 24 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας έχει διαγνωστεί σακχαρώδης διαβήτης, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο, αλλά δεν το γνωρίζουν

Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Κάθε 10 δευτερόλεπτα 4 άνθρωποι εμφανίζονται με διαβήτη και ταυτόχρονα άλλα 2 άτομα μένουν αδιάγνωστα. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Γνωρίζετε ότι:

•Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

•Ο διαβήτης τύπου Ι αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου ΙΙ προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

•Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

•Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά

Μάθετε ότι ο διαβήτης είναι επικίνδυνος γιατί:

•αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων

•την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας

•την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων

•την πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας

•τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια

•εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια

•διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και κατάθλιψη.

•40-45% των νοσηλευόμενων για έμφραγμα έχουν γνωστό ή ανακαλυπτόμενο στην νοσηλεία για το έμφραγμα διαβήτη. Συνολικά το 65-70% των εμφραγματιών παρουσιάζουν διαταραχή του μεταβολισμού γλυκόζης.

•Ιδιαίτερα συχνή η σιωπηλή ισχαιμία στα διαβητικά άτομα (στεφανιαία νόσος, δηλαδή, χωρίς συμπτωματολογία). Με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές μέχρι και το 40% των διαβητικών (που είναι ασυμπτωματικά για στεφανιαία νόσο) παρουσιάζουν σιωπηλή ισχαιμία. Ο κύριος λόγος της ιδιαίτερα συχνής σιωπηλής ισχαιμίας στα διαβητικά άτομα είναι η παρουσία καρδιακής αυτόνομης νευροπάθειας

•Μετά έμφραγμα μυοκαρδίου ή μετά την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου οι ελλιποβαρείς (ΒΜΙ<22) παρουσιάζουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος (ΒΜΙ 22 – 25). Το εντυπωσιακό στις τελευταίες αυτές μελέτες είναι ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση ακόμα με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

1.Συχνοουρία – Πολυουρία

2.Πολυδιψία

3.Πολυφαγία

4.Απώλεια Βάρους

5.Αδυναμία/Καταβολή

6.Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης

7.Εμετοί και στομαχικός πόνο

8.Μουδιάσματα στα άκρα

9.Θολή όραση

10.Συχνές λοιμώξεις

11.Πληγές που αργούν να επουλωθούν

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήπια ή και να απουσιάζουν τελείως στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Λάβετε υπόψη τους παράγοντες κινδύνου:

Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος

•Έλλειψη άσκησης

•Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες

•Προχωρημένη ηλικία

•Υψηλή πίεση και χοληστερίνη

•Συγγενείς 1ου βαθμού με διαβήτη

•Ιστορικό Διαβήτη Κύησης

Είναι σημαντικό να ελέγχονται όλα τα άτομα άνω των 45 και ιδίως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Αν το σάκχαρο είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η εξέταση μετά από 1-3 χρόνια.

Μειώστε τον κίνδυνο

•Με 30 λεπτά καθημερινής άσκησης και μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-7% (επί παχύσαρκων). Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ έως και 40%.

•Κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης.

•Μείνετε κοντά στο ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία γι’ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.

•Προστάτεψε τα παιδιά σας. Με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ προσβάλλει πλέον μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Συνήθως την στιγμή της διάγνωσης η πλειοψηφία των παιδιών (περίπου 85%) είναι ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα.

Θεραπευτικές εξελίξεις

Νέοι σύμμαχοι

Νέα φάρμακα και άλλες ανακαλύψεις φιλοδοξούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Χάπι από το στόμα

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα. Οι αναστολείς της νεφρικής επαναπρόσληψης γλυκόζης προκαλούν την αποβολή του σακχάρου στα ούρα σε πιο χαμηλά επίπεδα από το φυσιολογικό όταν το σάκχαρο στο αίμα υπερβαίνει συγκεκριμένες τιμές.

Αναμένεται έγκριση από τον FDA για κυκλοφορία στις ΗΠΑ.

Νέες ινσουλίνες

Η ενέσιμη ινσουλίνη μακράς δράσης που θα μπορεί να χορηγείται ανά 2 ή 3 μέρες ανήκει στη νέα γενιά ινσουλινών. Υπό έρευνα βρίσκονται κι άλλες εναλλακτικές χορήγησης ινσουλίνης όπως το σπρέι και το υπογλώσσιο χάπι.

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το πότε θα φτάσουν στην αγορά.

Νέοι μετρητές γλυκόζης

Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης του αίματος που συνδέεται απευθείας σε υπολογιστή παρέχοντας στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες πράγμα που τους βοηθάει να διαχειρίζονται καλύτερα το διαβήτη τους και να έχουν καλύτερο συντονισμό της θεραπείας τους.

Φάρμακο που προλαμβάνει την τύφλωση λόγω διαβήτη

Είναι μια νέα θεραπευτική επιλογή που χορηγείται για τη θεραπεία ασθενών με οπτική βλάβη λόγω διαβητικού οιδήματος ωχράς που προσβάλλει περίπου το 1-3% των ασθενών με διαβήτη οδηγώντας δυνητικά σε τύφλωση. Υπερτερεί της παραδοσιακής θεραπείας με laser που απλά περιόριζε την περαιτέρω επιδείνωση των βλαβών, γιατί όχι μόνο σταθεροποιεί αλλά και αναστρέφει τις παθολογικές εκφράσεις της νόσου.

Το σκεύασμα έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 85 χώρες. Έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρµακευτικών Προϊόντων.

Φάρμακα για διαβήτη και παχυσαρκία

Μία νέα ενδιαφέρουσα κατηγορία φαρμάκων είναι τα ανάλογα ή μιμητικά δράσης των ινκρετινών. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα που σε σημαντικό ποσοστό παρουσιάζουν και διαβήτη γιατί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον διαβήτη και το αυξημένο σωματικό βάρος. Πρόκειται για ουσίες που παράγονται από το έντερο μετά τη λήψη τροφής και βοηθούν την έκκριση ινσουλίνης ενώ παράλληλα διευκολύνουν τον εγκέφαλο να δώσει το σήμα του κορεσμού.

Έχουν εγκριθεί και διατίθενται και στη χώρα μας.

Νέα φάρμακα μειώνουν τις υπογλυκαιμίες

Νέα καινοτόμα φάρμακα είναι και η νέα κατηγορία των αναστολέων DPP-IV. Μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση της βασικής ινσουλίνης σε συνδυασμό με αναστολείς DPP-4 ή αγωνιστές GLP–1 μπορούν να βελτιώσουν τη γλυκαιμική ρύθμιση και να μειώσουν τις υπογλυκαιμίες και το βάρος που αποτελούν συνηθισμένα προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη.

Πηγή: health.in.gr

www.myhnews.gr