Οι χορτοφαγικές δίαιτες δε θέτουν σε κίνδυνο την αθλητική απόδοση και μπορεί ακόμα και να ενισχύσουν την αερόβια ικανότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που συνέκρινε ελίτ χορτοφάγους αθλητές με αθλητές που ακολουθούν την κλασσική διατροφή.
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη χορτοφαγική διατροφή είναι αυξημένο, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται να εντάξουν στη διατροφή τους φυτικές πηγές πρωτεΐνης για λόγους υγείας, ευφορίας και ηθικής.
Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ δήλωσαν πως τα οφέλη στην υγεία από τη χορτοφαγική διατροφή είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα, όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την επίδραση στην αθλητική απόδοση.
Λιγότερη πρωτεΐνη, περισσότερα αντιοξειδωτικά
Σύμφωνα με το περιοδικό Nutrients:
«Η χορτοφαγική διατροφή προσφέρει οφέλη στην υγεία , όμως υπάρχει η ανησυχία για το αν η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να προσφέρει θρεπτική υποστήριξη στην αθλητική απόδοση».
«Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, πρωτεΐνη, κρεατινίνη, καρνιτίνη, καθώς και ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμος στις φυτικές πηγές τροφίμων από ότι στις ζωικές τροφές. Ωστόσο, η χορτοφαγική διατροφή είναι υψηλότερη σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι σημαντικά για την αθλητική απόδοση, ιδίως για τα αθλήματα αντοχής».
Σύμφωνα με την έρευνα Mintel στη Γερμανία, ενώ μόνο το 7% των ενηλίκων ισχυρίζονται πως ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, το 33% δηλώνει πως έχει μειώσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το 19% δηλώνει πως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχει εντάξει στη διατροφή του περισσότερα χορτοφαγικά τρόφιμα.
Έτσι, σε 27 χορτοφάγους ενήλικες αθλητές και σε 43 παμφάγους ενήλικες αθλητές μετρήθηκε η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ( VO2) σε διάδρομο και η δύναμη στις εκτάσεις ποδιών.
Μετρώντας την αθλητική απόδοση
Η ανάλυση επτά ημερών για τη δύναμη κατά τις εκτάσεις ποδιών έδειξε ότι αν και η συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν χαμηλότερη στην ομάδα των χορτοφάγων από ότι στην ομάδα των ατόμων που κατανάλωναν κρέας, η πρόσληψη της πρωτεΐνης ως συνάρτηση της σωματικής μάζας δε διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής και της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, βρέθηκε ότι οι γυναίκες χορτοφάγοι είχαν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ για τους άνδρες δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των χορτοφάγων και των παμφάγων.
Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2) ήταν κατά 13% μεγαλύτερη στις γυναίκες χορτοφάγους από ότι στην ομάδα των παμφάγων.
Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και χρήζει μελλοντικής διερεύνησης.
Η μέγιστη δύναμη στις εκτάσεις των ποδιών δεν είχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων διατροφής.
Υποστηρικτικά στοιχεία για τη χορτοφαγική διατροφή
«Αυτή η μελέτη δείχνει πως μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να υποστηρίξει τη δύναμη και τις καρδιοαναπνευστικές απαιτήσεις και μπορεί ακόμα να είναι επωφελής για την υποστήριξη της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας» , δήλωσαν οι ερευνητές.
«Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αθλητική απόδοση και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο διαιτητικό υποκατάστατο για την επίτευξη μιας ποιοτικής απόδοσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη συμβάλει στη βιβλιογραφία καθώς συγκρίνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και την αντοχή μεταξύ των χορτοφάγων αθλητών και των παμφάγων αθλητών αντοχής και μπορεί να παρέχει μια υποστήριξη στη χορτοφαγική διατροφή και τις αθλητικές επιδόσεις».
Οργανώσεις όπως η Vegan Society έχουν επισημάνει πως οι περιπτώσεις vegan και χορτοφαγικών αθλητών υψηλού επιπέδου, βοήθησαν να ξεπεραστούν τα απαρχαιωμένα στερεότυπα περί μειωμέμενης πρόσληψης πρωτεΐνης και σιδήρου σε χορτοφάγους.
¨Οι vegan αθλητές έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην προώθηση του κινήματος vegan. Από τον Carl Lewis στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τις αδερφές Williams στη σημερινή εποχή του tennis, υπήρξαν πολλές επιρροές από vegan αθλητές. Η επιτυχία τους στον αθλητισμό έχει δείξει πως ο καθένας θα μπορούσε να έχει αθλητική απόδοση χωρίς ζωικά προϊόντα και να ανταγωνιστεί κάθε είδους αθλητή.¨ Vegan Society, διευθυντής των μέσων ενημέρωσης, Jimmy Pierce.
Οι μελετητές αναφέρουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση ώστε να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα.
Δημήτρης Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Εύη Αναστασοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Source: Nutrients
Cardiorespiratory Fitness and Peak Torque Differences between Vegetarian and Omnivore Endurance Athletes : A Cross – Sectional Study