Έφτασε λοιπόν η στιγμή όπου το μικρό μας μπορεί να εμπλουτίσει σιγά σιγά τη διατροφή του, μετά τον 6ο μήνα ζωής δηλαδή. Βέβαια, το γάλα θα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια τροφή του, καλύπτοντας 2-3 γεύματα μες την ημέρα (500-750 ml), έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της ανάπτυξης.
Παράλληλα, ξεκινάμε να προσθέτουμε στη διατροφή του μωρού μας, περίπου στον 6ο μήνα, κι άλλα τρόφιμα, όπως θα δούμε παρακάτω. Εδώ προσέχουμε να αποφεύγουμε τρόφιμα με υψηλή αλλεργιογόνο δράση (π.χ. πορτοκάλι, αυγό ψάρι κτλ). Έτσι, ανάλογα τον μήνα (ζωής) και την ανταπόκριση του βρέφους, συμπεριλαμβάνουμε μια μια, κάθε νέα τροφή στο διαιτολόγιο του με διαφορά μιας εβδομάδας από την προηγούμενη. Για να συνηθίσει αφενός τη νέα γεύση και υφή, αφετέρου δε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα το επηρεάσει κάποιο συστατικό του τροφίμου.
Στην τελευταία περίπτωση (αν δηλαδή εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα) αφαιρούμε το «ένοχο» τρόφιμο, αφήνουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα λίγων ημέρων και συνεχίζουμε με ένα άλλο. Όσο μεγαλώνει το μικρό μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε πάλι το τρόφιμο αυτό, σύμφωνα και με τις παρακάτω ενδεικτικές οδηγίες:
-
6ος μήνας: φρούτα (εκτός από πορτοκάλι και φρούτα με χνούδι όπως βερίκοκο, ροδάκινο, κτλ), κρέμα ριζάλευρου, βρώμης ή κριθαριού. Πάντα πολτοποιημένα.
-
7ος μήνας: σιτάλευρο, κρέας, πουλερικά, δημητριακά και χορτόσουπες (αλεσμένη μορφή)
-
8ος – 9ος μήνας: τυριά, γιαούρτι, ζυμαρικά, κρόκος αυγού
-
10ος μήνας: πορτοκάλι, βερίκοκο κτλ
-
11-12ος μήνας: ολόκληρο το αυγό και ψάρι
Σταδιακά λοιπόν, το βρέφος παίρνει όλες τις τροφές, είτε σε υγρή είτε στερεά μορφή και θα μπορεί πλέον να ακολουθήσει το μενού όλης της οικογένειας.
Προσοχή όμως! Τόσο στη 2η βρεφική ηλικία, όσο και στη προσχολική ηλικία, θα καλό είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, αντίθετα με το μπέμπη της παραπάνω φωτογραφίας!