Χορτοφαγική ή μεσογειακή διατροφή για μείωση βάρους; Οι ακόλουθοι των δύο διαφορετικών υγιεινών διατροφικών προτύπων παρουσίασαν παρόμοια μείωση του βάρους, του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) και της λιπώδους μάζας τους μετά από 3 μήνες , σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Careggi της Φλωρεντίας.
Η λακτο-ωοφαγική (L.O.V) δίαιτα ήταν εντούτοις πιο αποτελεσματική στην μείωση της λεγόμενης ¨κακής¨, χαμηλής πυκνότητας σε χοληστερόλη λιποπρωτεϊνης (LDLC), ενώ οι ακόλουθοι της μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στο επίπεδο των τριγλυκεριδίων.
¨Μετά από 3 μήνες διατροφικής παρέμβασης , τόσο η L.O.V. όσο και η Μεσογειακή δίαιτα, φάνηκαν αποτελεσματικές στην μείωση του σωματικού βάρους , του Δ.Μ.Σ. & της λιπώδους μάζας, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ τους¨ σχολίασε ο πρώτος συγγραφέας της ανωτέρω μελέτης , καθηγητής Francesco Sofi.
Σημαντικότητα
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρχεται αμέσως μετά τ’αποτελέσματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης η οποία υποστηρίχθηκε από την Nutralngredients , η οποία έδειξε παρόμοια αποτελεσματικότητα μεταξύ των διαιτών χαμηλών υδατανθράκων & χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος ως προς την απώλεια βάρους.
Κοινός τόπος και των δύο μελετών φαίνεται να είναι η πρόταση υιοθέτησης ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου και η κατανάλωση λιγότερου φαγητού ως σημεία κλειδιά ενός ¨βιώσιμου¨ και εύκολα εφαρμόσιμου προγράμματος διαχείρισης του σωματικού βάρους.
¨Οι διατροφικές αλλαγές που έκαναν οι συμμετέχοντες , είτε ακολούθησαν την χαμηλών υδατανθράκων χορτοφαγική δίαιτα, είτε την Μεσογειακή, ήταν σύμφωνες με σύγχρονες διατροφικές συστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, πλούσιου σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής άλεσης και καρπούς. Εστίασαν στην διατροφική ποικιλία, την θρεπτική πυκνότητα, την σωστή ποσότητα τροφής και τον περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης από κορεσμένα λιπαρά¨ σχολίασε η καθηγήτρια Cheryl Anderson του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγο, στο editorial που συνόδευσε την έρευνα.
¨Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνολική προσκόλληση στο διατροφικό πρωτόκολλο της έρευνας ήταν υψηλή και οι συμμετέχοντες ήταν εξίσου προσκολλημένοι στην χορτοφαγική (L.O.V.) και Μεσογειακή διατροφή¨
Και τα δύο μοτίβα διατροφικής παρεμβάσεως ¨προσφέρουν μια πιθανή λύση στην διαρκή πρόκληση της πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων¨ προσέθεσε η Anderson, η οποία δεν ενεπλάκη στην μελέτη.
Ερευνητικός σχεδιασμός
Η δοκιμασία CARDIVEG (πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου μέσω της χορτοφαγικής δίαιτας) ήταν μια τυχαιοποιημένη, ανοιχτή, διασταυρούμενη μελέτη στην οποία πήραν μέρος 107 υγιείς αλλά υπέρβαροι ενήλικες με ηλικιακό εύρος από 18-75 ετών. Οι συμμετέχοντες ορίστηκε με τυχαιοποιημένο τρόπο να ακολουθήσουν μια χαμηλών θερμίδων λακτο-ωοφαγική χορτοφαγική (vegetarian) δίαιτα ή μια χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα για 3 μήνες. Ακολούθως οι συμμετέχοντες άλλαξαν δίαιτες για την δεύτερη περίοδο τριών μηνών της ερευνητικής δοκιμασίας.
Οι ερευνητές μέτρησαν αλλαγές στο σωματικό βάρος και την σύσταση του: βιοχημικές παραμέτρους συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων του αίματος, ηλεκτρολυτών και άλλων μετάλλων, παραμέτρους οξειδωτικού stress και δεικτών φλεγμονής.
Ωστόσο, ένας μείζων περιορισμός ήταν ότι ο ερευνητικός πληθυσμός ήταν χαμηλού κινδύνου για καρδιακή νόσο. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να περιλαμβάνουν υψηλότερου κινδύνου ασθενείς και θα πρέπει να διερευνήσουν ¨αν ή όχι οι υγιεινές εκδόσεις των παραδοσιακών διαιτών ανά τον κόσμο οι οποίες δίνουν έμφαση στα φρέσκα φρούτα και τον περιορισμό των σακχάρων, των κορεσμένων λιπαρών και του αλατιού μπορούν να προλάβουν και να διαχειριστούν την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα¨ συνόψισε η Anderson.
Πηγή: Circulation volume 137, issue 9,
“Υποθερμιδική χορτοφαγική έναντι μεσογειακής δίαιτας για την μείωση του σωματικού βάρους και την βελτίωση του προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου”
Συγγραφέας: Francesco Sofi et al.
Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής