Light προϊόντα ή αλλιώς τροφές που μπαίνουν στο καλάθι του super market για να καθησυχάσουν συνειδήσεις, να ξεπλύνουν διατροφικές ενοχές, αλλά και να αδυνατίσουν. Ή μήπως όχι; Μακρύς ο κατάλογος των light προϊόντων: αναψυκτικά, παγωτά, αλλαντικά, μαγιονέζες, μπισκότα, σάλτσες, ακόμη και μπίρες. Προσοχή ωστόσο, διότι μόνο κάποια από αυτά περιέχουν όντως λίγες έως και μηδενικές θερμίδες, ενώ άλλα αποτελούν μόνον κατ΄ ευφημισμόν ελαφρότερες εκδοχές των κυρίων προϊόντων, παρέχοντας σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τα τελευταία.

Πότε όμως ένα προϊόν θεωρείται light; Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών του ΕΦΕΤ ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί “light”, “ελαφρύ” ή “μειωμένων θερμίδων” εάν έχει αφαιρεθεί μέρος ή ολόκληρο το περιεχόμενο λίπος, τα σάκχαρα, το νάτριο ή οποιοδήποτε άλλο κύριο χαρακτηριστικό συστατικό του. Σύμφωνα πάντα με τον σχετικό κανονισμό του ΕΦΕΤ, δεν αρκεί μόνο να αναγράφεται στη συσκευασία ενός προϊόντος η ένδειξη «light», αλλά και να διευκρινίζεται σε ποια από τα συστατικά του έχει γίνει μείωση (π.χ. στα λιπαρά, τα σάκχαρα ή κάποιο άλλο).

Έτσι, οι κατηγορίες των light προϊόντων που μπορείτε να συναντήσετε στην ελληνική αγορά συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:

o Τα τρόφιμα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ολόκληρο το λίπος τους ή έστω ένα ποσοστό του, όπως είναι το άπαχο γάλα και γιαούρτι.

o Τα τρόφιμα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ένα ποσοστό ή το σύνολο των περιεχόμενων σακχάρων τους και έχει αντικατασταθεί με άλλες ουσίες με ισχυρή γλυκαντική δράση και ελάχιστες θερμίδες, όπως είναι τα light αναψυκτικά.

o Τα τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 50% λιγότερο νάτριο (αλάτι) από το αντίστοιχο “κανονικό”, στοιχείο που θα πρέπει να διευκρινίζεται στην ετικέτα. Τέτοια αποτελούν κάποια τυριά και διάφορες μαργαρίνες.

o Τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 50% λιγότερο το κύριο χαρακτηριστικό συστατικό τους, πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο “κανονικό”. Σε αυτήν την περίπτωση η ένδειξη “light” στην ετικέτα του προϊόντος μπορεί να αφορά μόνο το χρώμα, το άρωμα ή τη γεύση τους και όχι τις θερμίδες που περιέχει.

Για να είστε σίγουροι, λοιπόν, πως αντιλαμβάνεστε πλήρως το μήνυμα που σας στέλνει η ετικέτα ενός τροφίμου, έχετε στο νου σας τα εξής:

o Χαμηλά λιπαρά : δεν περιέχει περισσότερα από 3 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ. για στερεές τροφές ή 1,5 γρ. λιπαρών ανά 100 ml για υγρές τροφές. Ειδικά για το αποβουτυρωμένο γάλα, ισχύει το όριο του 1,8 γρ. λιπαρά ανά 100 ml.

o Χωρίς λιπαρά: δεν ξεπερνά τα 0,5 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ. ή ανά 100 ml. Απαγορεύεται, όμως, να αναγράφονται ποσοστά πάνω στην ετικέτα, π.χ. «30% χωρίς λιπαρά», επειδή θεωρούνται παραπλανητικά.

o Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα: έχει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σακχάρων τα 5 γρ. ανά 100 γρ. για στερεές τροφές ή τα 2,5 γρ. ανά 100 ml για υγρές τροφές.

o Χωρίς σάκχαρα: δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 γρ. σακχάρων ανά 100 γρ. ή 100 ml προϊόντος.

o Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: δεν περιέχει περισσότερα από 0,12 γρ. νατρίου ανά 100 γρ. ή 100 ml προϊόντος.

o Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: δεν περιέχει περισσότερα από 0,04 γρ. νατρίου ανά 100 γρ. ή 100 ml προϊόντος.

o Χωρίς νάτριο ή αλάτι: δεν περιέχει περισσότερα από 0,005 γρ. νατρίου ανά 100 γρ προϊόντος.

 

ΠΗΓΗ:

www.tovima.gr

www.eatwell.gr