Μιας και μπήκαμε στον Ιούνιο (σχεδόν) και ο υδράργυρος ανεβαίνει (κι άλλο) σιγά σιγά, είναι καιρός να μιλήσουμε για μια αγαπημένη «αμαρτία» των περισσοτέρων, -τι άλλο- τα παγωτά! Η μοναδική τους ιδιότητα που αφορά τόσο την κρεμώδη υφή και τη λαχταριστή τους γεύση συναντά τη διαφορετικότητα στον τύπο τους, στον τρόπο σερβιρίσματος, ακόμα και στα πολυάριθμα γλυκά με το οποίο συνδυάζεται! Το αποτέλεσμα; Το παγωτό να αποτελεί μια λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους όχι μόνο εποχιακά, δηλαδή το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

 

Έτσι, νιώθουμε την ανάγκη να σας παραθέσουμε τα περισσότερα από τα παγωτά της αγοράς, λίγο πιο αναλυτικά. Εδώ, μια σύντομη περιγραφή αλλά και διατροφική ανάλυση θα σας βοηθήσει να τα προσθέσετε το παγωτό που λατρεύετε με μέτρο στο διατροφικό σας πλάνο. Ως σνακ ή ως επιδόρπιο, 1-2 φορές/ εβδομάδα και πάντα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που βασίζεται στις Αρχές της Σωστής Διατροφής, το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη γευστική και δροσιστική απόλαυση για όλους, μικρούς και μεγάλους!

Ποικιλίες Παγωτών

ΚΡΕΜΑ-ΒΑΝΙΛΙΑ: Φτιάχνεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, γλυκόζη και κρόκους αβγού. Είναι αρκετά χωνευτικό και καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών. Περιέχει 4-6% λιπαρά και 1 μπάλα έχει 150 θερμίδες

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Φτιάχνεται από γάλα πλήρες, σοκολάτα κουβερτούρας, γάλακτος ή πικρή, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, αβγά, βανίλια, γλυκόζη και σάλτσα σοκολάτας. Περιέχει πρωτεΐνες υδατάνθρακες, άλατα, ασβέστιο, βιταμίνες Α, Β και 7-13% λιπαρά και μια μερίδα έχει 240 θερμίδες.

ΠΑΡΦΕ: Φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα, κρόκους αβγών, γλυκόζη, καραμελωμένο αμύγδαλο και γλυκό κυδώνι. Περιέχει λιπαρά 25-30% και έχει 325 θερμίδες ανά 100γρ.

ΦΡΑΟΥΛΑ: Περιέχει γάλα, αβγό ζάχαρη, βανίλια, φράουλες. Τα θρεπτικά στοιχεία που έχει είναι πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άλατα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη B1, B2 και B12. Μια μπάλα έχει 100 θερμίδες.

ΚΑΪΜΑΚΙ: Φτιάχνεται από γάλα, σαλέπι, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και βανίλια. Είναι αρκετά χωνευτικό και πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορο, βιταμίνες και υδατάνθρακες

ΣΟΡΜΠΕ: Συνδυάζει τη γεύση της γρανίτας με τη δομή των παγωτών γάλακτος. Περιέχει νερό, ζάχαρη, γλυκόζη και φρούτα. Δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή λιπαρά και μπορεί να αντικαταστήσει φρούτο. Υπάρχει σε διάφορες γεύσεις και αυτό με γεύση μάνγκο περιέχει και βιτ.Ε, και σίδηρο. Περιέχει 33γρ.υδατάνθρακες/100γρ. και δίνει 100 θερμίδες

ΓΡΑΝΙΤΑ: Περιέχει ελάχιστα λιπαρά, είναι πολύ δροσιστική και έχει βιταμίνες. Ένα ποτ. γρανίτα φράουλα 110γρ. έχει 180 θερ., ενώ η γρανίτα λεμόνι 160 θερ.

ΞΥΛΑΚΙ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 0%: 155KCAL

ΞΥΛΑΚΙ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΡΜΠΕ ΦΡΟΥΤΩΝ: 100-120KCAL

Μύθοι και αλήθειες

Στο παγωτό δεν εμπεριέχονται συντηρητικά γιατί πολύ απλά δεν χρειάζονται (απαγορεύονται και νομοθετικά). Σε μερικούς τύπους όμως μπορεί να υπάρχουν άλλα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, οπότε καλό είναι να διαβάζουμε την ετικέτα. Το τυποποιημένο είναι πιο ασφαλές από το «χύμα» για λόγους νοθείας, ή και φύλαξης-συντήρησης. Φροντίστε η συσκευασία να μην είναι χτυπημένη, ο καταψύκτης ασφυκτικά γεμάτος ή σε σημείο που τον «χτυπάει» ο ήλιος. Όμως:

• Τα παγωτά με επικάλυψη σοκολάτας έχουν πάντα λιπαρά.
• Ολα τα παγωτά με σοκολάτα έχουν λιπαρά από τα φυσικά λίπη του κακάο
• Τα σορμπέ περιέχουν ζάχαρη εκτός αν αναφέρεται ότι έχουν 0% ζάχαρη και καθόλου λιπαρά

 

 

Ακολούθως, οι έξτρα γευστικές απολαύσεις (σιρόπι, ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας, καραμέλα κτλ) αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο. Άρα λοιπόν χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα, συχνότητα αλλά και στο είδος παγωτού που επιλέγουμε για το παιδί. Οι γενικότερες συστάσεις αναφέρουν 1-2 παγωτά την εβδομάδα αντί για γλυκό, ως σνακ ή ελαφρύ γεύμα. Σε περίπτωση που προσέχουμε το βάρος μας επιλέγουμε μικρές συσκευασίες-μερίδες από ένα πιο απλό παγωτό και φροντίζουμε να το απολαύσουμε αργά, χωρίς λαιμαργία και…τη δροσιά του να ΄χετε!

Μαρία Σαρικά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

mariasarikas@yahoo.com

Δημήτριος Πέτσιος Msc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

info@diatistrofis.gr