Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι  μία ευκαιρία να χαλαρώσουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια μας και τους φίλους μας, να βγούμε έξω. Η περίοδος αυτή όμως είναι στενά συνδεδεμένη με το φαγητό. Στις γιορτές συνηθίζεται να καταναλώνεται περισσότερη ποσότητα φαγητού από ότι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Πολλοί από εμάς λοιπόν, ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή  άλλοι θέλουν απλά να διατηρηθούν σε ένα επιθυμητό βάρος ενώ κάποιοι άλλοι είναι αντιμέτωποι με θέματα υγείας όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων κ.α. Δεν χρειάζεται λοιπόν να αφήσετε αυτόν τον παράγοντα να σας  χαλάσει το ευχάριστο κλίμα και να σας επιφορτίσει με άγχος. Μπορείτε με σωστούς χειρισμούς να μείνετε πιστοί στον στόχο σας αποφεύγοντας τον κίνδυνο να αυξηθεί το βάρος σας.

Θεμιτό είναι να προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής σας σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα των ημερών. Δεν χρειάζεται να απομονωθείτε στο σπίτι σας! Καλέστε τους φίλους σας στο σπίτι και πείτε ΝΑΙ στις κοινωνικές εξόδους.

Εάν είστε καλεσμένοι για δείπνο εκτός σπιτιού ακολουθήστε κανονικά το πρόγραμμα διατροφής σας και φροντίστε μία με δύο ώρες πριν το τραπέζι να έχετε καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα όπως ένα γιαούρτι με λίγα δημητριακά. Αποφύγετε να μείνετε νηστικοί όλοι την μέρα ή να παραλείψετε κάποιο γεύμα σας με την λογική ότι έτσι θα απαλλαγείτε από τις επιπλέον θερμίδες. Μια τέτοια τακτική σίγουρα θα σας οδηγήσει στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού και το πιθανότερο είναι να σας ωθήσει στην επιλογή των «απαγορευμένων» τροφίμων, καθώς δεν θα μπορείτε να διαχειριστείτε το αίσθημα πείνας μπροστά σε ένα τραπέζι γεμάτο με φαΐ.  Τι κάνουμε λοιπόν?

Κατά αρχάς ξεκινάμε τη μέρα μας καταναλώνοντας ένα πλήρες πρωινό αποφεύγοντας να καταναλώσουμε τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα ( μελομακάρονα, κουραμπιέδες κ.α.) για πρωινό, φορτίζοντας έτσι τον εαυτό μας με ενέργεια, και με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ρυθμίζοντας ταυτόχρονα το αίσθημα πείνας στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Συνεχίζουμε ακολουθώντας κανονικά το πρόγραμμα διατροφής μας.

Επιλέγουμε να μην καταναλώσουμε κάποιο γλυκό πριν το εορταστικό τραπέζι καθώς είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουμε να αντισταθούμε στο πλήθος γλυκών που θα υπάρχουν γύρω μας εκείνη τη στιγμή.

Εάν το εορταστικό τραπέζι είναι μεσημεριανή ώρα τηρούμε κανονικά τα γεύματα μας χωρίς να παραλείψουμε το δεκατιανό.

Εάν το εορταστικό τραπέζι είναι το βράδυ μπορούμε το μεσημέρι να καταναλώσουμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα όπως μία σαλάτα με τόνο και κρουτόν ενώ μία με δύο ώρες νωρίτερα να φροντίσουμε να καταναλώσουμε ένα σνακ όπως λίγα αμύγδαλα με ένα δύο φρούτα, ώστε να υπάρχει μικρή ποσότητα φαγητού στο στομάχι η οποία θα μας αποτρέψει από το να επιδοθούμε σε ατασθαλίες αλλά ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε το γεύμα μας.

Πριν πάμε στο εορταστικό τραπέζι θυμόμαστε ότι ο σκοπός της εξόδου δεν είναι το φαγητό αλλά η συναναστροφή μας με τους συγγενείς και φίλους μας που επιτέλους κατορθώσαμε να δούμε. Επιλέγουμε να περάσουμε ωραία και να συζητήσουμε μαζί τους αντί να επιδοθούμε σε αγώνα δρόμου υπερκατανάλωσης.

Έφτασε η ώρα να κάτσουμε στο τραπέζι. Τι κάνουμε; Καλό θα ήταν να πιούμε ένα ποτήρι νερό ώστε να δημιουργηθεί το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι. Στη συνέχεια θα γεμίσετε το μισό πιάτο σας με σαλάτα και στο υπόλοιπο μισό χώρο που απομένει θα βάλετε το κρέας (1 παλάμη) που θα αποτελεί το κυρίως πιάτο του τραπεζιού  συνοδευόμενο από μία αμυλούχο επιλογή (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες κ.α.). Μία έξυπνη επιλογή αν το κυρίως είναι γεμιστή γαλοπούλα είναι να το συνοδέψετε με την γέμιση (2 με τρεις κουταλιές της σούπας) μη επιλέγοντας τις πατάτες ή το ρύζι που μπορεί να υπάρχουν στο τραπέζι. Μην ξεχνάτε ότι στις γιορτές ή όταν γευματίζουμε εκτός σπιτιού προτιμάμε να καταναλώσουμε τρόφιμα τα οποία δεν τα έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Εάν συνεχίσετε να πεινάτε μπορείτε να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας με σαλάτα.

Προτιμήστε να συνοδεύεστε το γεύμα σας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αντί να επιλέξετε να πιείτε ένα λικέρ ή ένα ποτό τα οποία σερβίρονται μετά το δείπνο. Το κόκκινο κρασί αποδίδει λιγότερες θερμίδες  σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη και μην ξεχνάτε  και τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Όταν τελειώσετε το γεύμα σας επιλέξτε να αποχωρήσετε από το τραπέζι και να πάτε στο χώρο του σαλονιού προστατεύοντας τον εαυτό σας από τις επιπλέον θερμίδες που θα μπορούσε να σας προφέρει το ‘τσιμπολόγημα’.

Ήρθε η ώρα του γλυκού. Πείτε ναι! Εφόσον έχετε καταναλώσει το γεύμα σας και υπάρχει ακόμα λίγος χώρος στο στομάχι σας για το γλυκό μπορείτε να προβείτε στην επιλογή του γλυκού που θέλετε από την ποικιλία που θα υπάρχει και να απολαύσετε ένα μικρό κομμάτι από αυτό. Προσπαθήστε να είστε εκλεκτικοί. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το γλυκό πραγματικά θέλετε να καταναλώσετε και να μην παρασυρθείτε δοκιμάζοντας λίγο από όλα. Κινδυνεύετέ να φάτε περισσότερο και να μην το απολαύσετέ. Το γλυκό το τρώτε για την απόλαυση όχι για να χορτάσετε, επομένως  δύο μικρές μπουκιές είναι αρκετές.

Εάν είστε σε δίλλημα τι να επιλέξετε μεταξύ μελομακάρονων και κουραμπιέδων  προτιμήστε τα μελομακάρονα. Θερμιδικά αποτελούν καλύτερη επιλογή από τους κουραμπιέδες  και θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή, αφού για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται  το ελαιόλαδο, το μέλι, το πορτοκάλι, η κανέλα και τα καρύδια, συστατικά τα οποία είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Οι κουραμπιέδες, από την άλλη πλευρά είναι πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά λόγω του ότι παρασκευάζονται με βούτυρο.

Οι δίπλες επίσης αποτελούν μια καλή επιλογή, καθώς αποτελεί το γλυκό με τα λιγότερα λιπαρά.

Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές οδηγίες θα καταφέρετε  να παρευρεθείτε σε όλες τις κοινωνικές σας εξόδους αφήνοντας σας  τα Χριστούγεννα όμορφες αναμνήσεις και όχι παραπάνω κιλά.

Εν κατακλείδι τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για να χαλαρώσετε, για να ασκηθείτε παραπάνω ή να κάνετε περισσότερους περιπάτους με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς έχετε στη διάθεση σας περισσότερο  ελεύθερο χρόνο και τέλος για  να απολαύσετε τα τρόφιμα και τα εδέσματα που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο καταφέρνοντας να διατηρήσετε το βάρος σας!

Παναγιώτα Βαρσαμά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος