Είναι σημαντικό για τα παιδιά να διαπαιδαγωγηθούν στη σωστή διατροφή από μικρή ηλικία έτσι ώστε να υιοθετήσουν σωστές συνήθειες τις οποίες θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Με τις γιορτές όμως τι γίνεται; Θα συμφωνήσετε μαζί μου πως για τα παιδιά, τα Χριστούγεννα είναι κατ’ εξοχήν οι ομορφότερες γιορτές. Το «μέτρο» στην πρόσληψη γλυκών και ζάχαρης στα παιδιά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο έργο, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών. Αφενός έχουμε τα παραδοσιακά γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες και αφετέρου τα έτοιμα γλυκά ζαχαροπλαστείου, σοκολάτες κ.α. Και…όταν το παρακάνουμε με τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη φορτώνουμε τον οργανισμό με «κενές» θερμίδες, χωρίς να του παρέχουμε άλλα θρεπτικά συστατικά και επιβαρύνουμε και τα δόντια μας. Παρακάτω ακολουθούν κάποια «έξυπνα» τρικ προκειμένου να καταφέρετε να έχετε υπό έλεγχο την κατανάλωση των γλυκών των παιδιών σας, κατά την περίοδο των γιορτών:
1. Τα παιδιά δεν έχουν και τόσο την αίσθηση του μέτρου και παρασύρονται πιο εύκολα… Κρατήστε λοιπόν στο μυαλό σας ότι βλέπουν και μαθαίνουν, οπότε δεν είναι δυνατόν να τρώει η μαμά ή ο μπαμπάς 2-3 μελομακάρονα στην καθισιά του και το παιδί να περιορίζεται στα 2-3 την εβδομάδα.
2. Κατά προτίμηση δε, περιορίστε τον αριθμό αυτών των γλυκισμάτων που αγοράζετε ή και εμφανίζετε στο παιδί και φροντίστε οι μερίδες να είναι μικρές. Προσπαθήστε ακόμα να συμπεριλάβετε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις για σνακ, όπως π.χ. να σερβίρετε ζεστή σοκολάτα ρόφημα με κόκκινες και πράσινες μίνι-καραμέλες ή φρουτοσαλάτα με dressing γιαουρτιού με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, ως επιδόρπιο.
3. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται η πιατέλα με τους κουραμπιέδες να κοσμεί την τραπεζαρία σας καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών παρά μόνο όταν έχετε καλεσμένους ή επίσημο τραπέζι.
4. Τοποθετείστε λοιπόν σε εμφανή σημεία στο σπίτι αλλά και στο ψυγείο υγιεινά σνακ (φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, γάλα, γιαούρτι). Άλλωστε είναι καλό για όλη την οικογένεια να μην υπάρχουν «πειρασμοί» όπως γλυκά, γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, καραμέλες, κλπ στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας.
5. Κατά τη προετοιμασία π.χ. των μελομακάρονων μυήστε ους μικρούς μας φίλους τόσο στα μυστικά της συνταγής όσο και στη λογική κατανάλωση τους.
6. Παράλληλα ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει στη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού και αφήστε το να παίρνει εποικοδομητικές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα μη χάνετε την ευκαιρία να εκπαιδεύετε το «μικρό σας άνθρωπο» διαρκώς και για τη συμπεριφορά στο τραπέζι, με τα γλυκά κτλ.
7. Προσπαθήστε τέλος, να μην βλέπετε τηλεόραση την ώρα των γευμάτων ή με γλυκά μπροστά σας, καθώς αποσπάται η προσοχή και χάνεται ο έλεγχος του τι τρώμε.
Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
info@diatistrofis.gr