Φαίνεται ότι βελτιωνόμαστε και αποκτούμε πιο υγιεινές συνήθειες όταν ο/η σύντροφός μας προβαίνει σε αντίστοιχες θετικές αλλαγές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

CoupleDining

Οι ερευνητές στο UCL – με επιχορήγηση από τα Cancer Research UK, the British Heart Foundation και the National Institute on Aging – εξέταζαν πόσο πιθανό ήταν να κόψουν το κάπνισμα, να γυμναστούν ή να χάσουν βάρος, σε σχέση με το τι έκανε ο σύντροφός τους.

Βρέθηκε ότι η μεταστροφή των κακών συνηθειών σε καλές ήταν πολύ πιο επιτυχημένη, αν ο/η σύντροφος έκανε ανάλογη προσπάθεια. Για παράδειγμα, ένα 50% γυναικών που κάπνιζαν κατάφεραν να το διακόψουν όταν ο σύντροφός τους έκοβε το τσιγάρο εκείνη την εποχή, σε αντίθεση με το 17% με συντρόφους μη καπνιστές και 8% με συντρόφους τακτικούς καπνιστές.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι άντρες επηρεάζονται το ίδιο από τις συντρόφους τους και ήταν περισσότερο πιθανό να διακόψουν το κάπνισμα, να γυμναστούν ή να χάσουν βάρος αν αυτές έκαναν την ανάλογη συμπεριφορική αλλαγή.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 3.722 ζευγάρια, παντρεμένα ή σε συγκατοίκηση, ηλικία άνω των 50 ετών, που λάμβαναν μέρος στην English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι μπορούμε να αποκτήσουμε καινούριες καλύτερες συνήθειες, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, αρκεί να έχουμε μια ουσιαστική υποστήριξη.

Αν προσπαθείτε για παράδειγμα να χάσετε βάρος, ενώ ένας φίλος/η σας κάνει παράλληλα το ίδιο, μπορείτε να αλληλοϋποστηριχτείτε συναντώντας τον/την στο γυμναστήριο, το κολυμβητήριο, μετά τη δουλειά. Άλλωστε η ιδέα του diet buddy (σ.σ. συνοδοιπόρος στη δίαιτα) είναι πολύ αποτελεσματική – ειδικά τις «δύσκολες ώρες» – και ιδιαίτερα δημοφιλής σε κύκλους που προάγουν τη συμπεριφορική αλλαγή.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com

Journal Reference:
Sarah E. Jackson, Andrew Steptoe, Jane Wardle. The Influence of Partner’s Behavior on Health Behavior Change. JAMA Internal Medicine, 2015; DOI: 10.1001/jamainternmed.2014.7554