Το ποπ κορν αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ των αμερικανών αλλά και των ελλήνων. Είναι ένα από τα λίγα σνακ που πράγματι έχει θρεπτική αξία και λίγες θερμίδες. Ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και καθόμαστε όλο και πιο συχνά σπίτι μπορούμε να το απολαμβάνουμε άφοβα βλέποντας ταινίες ή και με τη παρέα μας. Επίσης αποτελεί μια πολύ διασκεδαστική και υγιεινή επιλογή για τα παιδιά μας.
Συγκεκριμένα οι λόγοι που κάνουν το ποπ κορν ένα απολαυστικό και υγιεινό σνακ είναι γιατί :
√ Είναι σχετικά πλούσιο σε φυτικές ίνες . Οι φυτικές ίνες ως γνωστόν μας ενισχύουν το κορεσμό, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, συντελούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και μας προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις.
√ Έχει σίδηρο.
√ Έχει πρωτεΐνη.
√ Έχει φωσφόρο.
√ Ανήκει στα ολικής αλέσεως προϊόντα.
√ Δεν έχει ζάχαρη.
√ Δεν έχει κορεσμένο λίπος , χοληστερίνη και trans λιπαρά .
√ Έχει αντιοξειδωτικα . Συγκεκριμένα το ποπ κορν που έχει φτιαχτεί με μηχάνημα ζεστού αέρα έχει 1743μοναδες ORAC /100γρ.
√ Έχει ελάχιστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που υπάρχουν στο ποπ κορν ανήκουν στα «καλά» λιπαρά που έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.
√ Έχει λίγες θερμίδες ανά μερίδα. Συγκεκριμένα ένα φλιτζ. ποπ κορν που έχει φτιαχτεί με ζεστό αέρα έχει μόλις 33 και 0γρ λιπαρά. Ποπ κορν που έχει φτιαχτεί σε κατσαρόλα με λίγο λάδι έχει 55 θερμίδες ανά φλιτζάνι και 3γρ λιπαρά ενώ το ποπ κορν που έχει φτιαχτεί σε φούρνο μικροκυμάτων έχει 42 θερμίδες και 2γρ λιπαρά ανά φλιτζάνι.
√ Αποτελεί «fun-food». Δηλαδή είναι ένα διασκεδαστικό τρόφιμο που αρέσει πολύ στα παιδία αλλά και στους μεγάλους λόγο του τρόπου παραγωγής του.
√ Είναι χορταστικό και οικονομικό !!!
Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι παρασκευής του ποπ κορν. Η πιο light εκδοχή είναι το ποπ κορν που φτιάχνεται με μηχανή ζεστού αέρα γιατί δεν έχει λιπαρά, αλάτι ενώ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το microwave ποπ κορν μπορεί να περιέχει πρόσθετα λιπαρά ακόμα και trans λιπαρά ( μερικώς υδρογονωμένα λίπη) , συντηρητικά και λιγότερα θρεπτικά στοιχεία ανά φλιτζάνι. Ενώ εάν είναι με γεύση συνήθως περιέχει περισσότερα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Έτσι είναι καλό είναι να κοιτάμε τις ετικέτες τροφίμων για τη διατροφική ανάλυση και τα συστατικά.
Το ποπ κορν στο σινεμά δυστυχώς δεν θεωρείται « υγιεινό» σνακ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λαδί που χρησιμοποιείται συνήθως είναι χαμηλής ποιότητας και μπορεί να περιέχει κορεσμένα λιπαρά αλλά και trans λιπαρά. Επίσης έχει περισσότερο αλάτι και βούτυρο για γεύση. Έτσι έχει πολύ υψηλότερες θερμίδες από το σπιτικό που μπορεί να φτάσουν και τις 1000 θερμίδες!
Μαρία Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
mariasarikadiet@yahoo.com