Eίναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς ορισμένες θεωρίες διατροφής τείνουν να ανακυκλώνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς να αναγνωρίζεται η έλλειψη πραγματικών επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν. Αυτό φαίνεται να ισχύει και για τις αναφορές που υποδηλώνουν ότι γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας θα υπονόμευαν τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Σε αντίθεση με τις ανθρώπινες μελέτες που δείχνουν ότι μειώνοντας την ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων και ποτών, τα γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας μπορούν να είναι χρήσιμα στη διαχείριση βάρους, αυτές οι «θεωρίες διατροφής» υποστηρίζουν ότι θα μας κάνουν να επιθυμούμε περισσότερη γλυκύτητα ή ότι γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας θα διαταράξουν τον έλεγχο της πρόσληψης ενέργειας του οργανισμού.
Με στόχο την παροχή αποδεδειγμένων απαντήσεων σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ένα νέο έγγραφο ανασκόπησης από τον καθηγητή Peter Rogers του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει μέχρι σήμερα την διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τον αντίκτυπο των γλυκαντικών χαμηλών θερμιδικής αξίας στον έλεγχο του βάρους και εξετάζει περαιτέρω ορισμένες αναφορές σχετικά με το αποτέλεσμα των γλυκαντικών αυτών στην πρόσληψη ενέργειας και την προτίμηση για γλυκύτητα.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο συντάκτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν λίγα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς και εξηγεί γιατί αυτές οι θεωρίες δεν περνάν την εξέταση στο έγγραφο ανασκόπησής του με τίτλο «Ο ρόλος των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας: αποδεικτικά στοιχεία έναντι εικασίας ».
Φυσικά, τα γλυκαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες δεν είναι η πανάκεια στην απώλεια βάρους και δεν πρέπει να τα βλέπετε σαν μια στρατηγική, αλλά συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών θερμίδων γλυκαντικών τροφίμων και ποτών στη διατροφή μπορεί να είναι μεταξύ των πολλών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται στις προσπάθειες διαχείρισης βάρους για να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την απόλαυση των γλυκών γευστικών τροφίμων με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες.
Επιστημονική Ομάδα δια… της Τροφής