Μπορεί ο ήλιος και η θάλασσα να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών μας διακοπών, συνιστούν όμως και δύο από τους χειρότερους εχθρούς του δέρματος. Έτσι, τους φθινοπωρινούς μήνες προτεραιότητα των γυναικών αποτελεί η φροντίδα της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας. Σίγουρα, οι εξειδικευμένες θεραπείες περιποίησης προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα, η διαχρονικότητα όμως της επιτυχίας τους βασίζεται στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Τα θρεπτικά συστατικά που αποτελούν “σύμμαχους” μιας υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας είναι οι βιταμίνες Α, Ε και C, τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες – φυτοχημικά και φυσικά το νερό. Πιο συγκεκριμένα:

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην διατήρηση υγιών επιθηλίων, ενώ τα καροτενοειδή δρουν ως αντιοξειδωτικά, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σταδιακά βλάπτουν την επιδερμίδα. Για να την προσλάβετε καταναλώστε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα & γιαούρτι), και λαχανικά όπως καρότα, πιπεριές, πράσα, ντομάτες και γλυκοπατάτες.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, των πρωτεϊνών δηλαδή που αποτελούν τα δομικά συστατικά του δέρματος. Η υψηλή της πρόσληψη σχετίζεται με την καθυστέρηση της εμφάνισης των ρυτίδων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα κράνα, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο και ο μαϊντανός.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε αποτελεί το ισχυρότερο φυσικό αντιοξειδωτικό του οργανισμού μας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έκθεσης στον ήλιο. Πλούσιες πηγές είναι τα ωμά φυτικά λίπη, κυρίως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών που συνιστούν την επιδερμίδα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά προστατεύοντας το δέρμα από την ξηρότητα και την ατροφία που οδηγούν στη σταδιακή γήρανση του. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους βοηθούν στην αντιμετώπιση των ερεθισμών, των κοκκινίλων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ακμής. Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το σογιέλαιο.

Αντιοξειδωτικές ουσίες-Φυτοχημικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι μια ομάδα ετερογενών ενώσεων με κυριότερους εκπροσώπους τις βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και τον χαλκό. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φλαβονοειδή και τα πολυφαινολικά παράγωγα. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, ο καφές, τα ξηρά δαμάσκηνα, το ρόδι και τα blueberries.

Για ένα διατροφικό.. “μπότοξ” λοιπόν, εντάξτε τις παραπάνω τροφές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και επανακτήστε τη χαμένη λάμψη και σφριγηλότητα της επιδερμίδας σας. Εξάλλου, η καλή εμφάνισή της αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους δείκτες υγείας!

 

Κυριακού Κατερίνα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

www.eatwell.gr