Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα καταστρέφουν την μυελίνη, την ουσίας δηλαδή που καλύπτει τα νεύρα του εγκεφάλου, τα οπτικά νεύρα και τον νωτιαίο μυελό αντικαθιστώντας την από ουλώδη ιστό. Εξαιτίας αυτής της δράσης η επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων παρεμποδίζεται, προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα κινητικών, νοητικών και ψυχικών διαταραχών.
Τα αποτελέσματα μιας σημαντικής Αμερικάνικης μελέτης που διεξήχθη υποστηρίζει ότι αυτή η ανοσολογική απόκριση ξεκινά από το έντερο. Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς το σύνολο των οποίο συνιστά την εντερική μας μικροχλωρίδα. Κύριος διαμορφωτής της εντερικής μικροχλωρίδας είναι η διατροφή.
Την παραπάνω άποψη έρχονται να τεκμηριώσουν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που διεκπεραιώθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ αναφέροντας ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων ενδέχεται να δρα προστατευτικά εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Αντικείμενο μελέτης αυτής της έρευνας ήταν το πως οι αλλαγές στη διατροφή επιφέρουν αλλαγές στα βακτήρια του παχέος εντέρου τα οποία μέσω μιας σειράς μετάδοσης μηνυμάτων είναι ικανά να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα τη δραστηριότητα μια ομάδας εγκεφαλικών κυττάρων, των αστροκυττάρων.
Τα αστροκύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φλεγμονής και της νευροεκφύλισης. Τα κύτταρα αυτά επηρεάζουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο αναλόγως με τα επίπεδα της τρυπτοφάνης που κυκλοφορεί στον οργανισμό. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο μετατρέπεται σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που βελτιώνει τη διάθεση. Τα επίπεδά της τρυπτοφάνης βρέθηκαν μειωμένα σε ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς ο μεταβολισμός της σε αυτά τα άτομα διαταράσσεται.
Όταν αυξήθηκαν τα επίπεδα της τρυπτοφάνης μέσω της διατροφής, διαπιστώθηκε ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο μειώθηκε.
Έτσι ο δρ Φρανσίσκο ΧαβιέΚιντάνα, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δήλωσε ότι <<Για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι ορισμένα τρόφιμα δρουν ως “τηλεχειριστήρια” της φλεγμονής του κεντρικού νευρικού συστήματος>>. Προσθέτοντας ότι <<Η διατροφή επηρεάζει την ικανότητα των βακτηρίων του εντέρου να παράγουν μικρά μόρια, ορισμένα από τα οποία έχουν την ικανότητα να ταξιδέψουν έως τον εγκέφαλο. Το εύρημα αυτό ανοίγει έναν επιστημονικό τομέα που έως τώρα ήταν άγνωστος: τον έλεγχο της εγκεφαλικής φλεγμονής μέσω του εντέρου >>.
Ορισμένοι ειδικοί βασισμένοι στο ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τρυπτοφάνη έχει προστατευτική δράση απέναντι στη φλεγμονή που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας προτείνουν στους ασθενείς να αυξήσουν την πρόσληψη της τρυπτοφάνης μέσω της διατροφής τους ή και μέσω των διατροφικών συμπληρωμάτων.
Πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης αποτελούν το κρέας της γαλοπούλας και του κοτόπουλου, ιδίως το στήθος. Πέραν των πουλερικών, σημαντική είναι και η περιεκτικότητα της στα αυγά, στο τυρί, στις γαρίδες, στα μύδια, στον τόνο, στον σολομό, στις σαρδέλες, στον μπακαλιάρο, στο κόκκινο κρέας, στον κολοκυθόσπορο, στο σουσάμι, στις μπανάνες, στον λιναρόσπορο και στη βρώμη.
Αυτή η εξέλιξη δίνει νέα πνοή στην επιστημονική κοινότητα ευελπιστώντας να ξεφύγουν από τα όρια της απλής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και να ωθηθούν στην επινόηση αποτελεσματικότερων θεραπειών που θα υπόσχονται την ίαση της ασθένειας.
Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια… της Τροφής