Υπάρχουν στοιχεία ότι τα βατόμουρα (blueberry) μπορούν να ωφελήσουν τους διαβητικούς, αυξάνοντας την ευαισθησία στη δράση της ινσουλίνης. Μαζί με ένα διατροφικό σχήμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε ενέργεια, η ανθοκυανιδίνη και η πτεροστιλβίνη φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητικές επιδράσεις.
Η ανθοκυανιδίνη ευθύνεται για το βαθύ μπλε χρώμα του μούρου, έχει αντιοξειδωτικές δράσεις και μπορεί να συνεισφέρει σε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μετά από κατανάλωση βατόμουρων. Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων προβλημάτων, όπως ο καρκίνος, η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και η χρόνια φλεγμονή. Σε μια ανάλυση της χημικής σύστασης των φρούτων, τα βατόμουρα είχαν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο ανά μερίδα.
Η πτεροστιλβίνη απαντάται σε βατόμουρα και σταφύλια, ενώ έρευνα έδειξε ότι μειώνει κατά 56% τα επίπεδα γλυκόζης αίματος σε ποντικούς, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αιμοσφαιρίνης.
Μια μερίδα (1/2 κούπα) βατόμουρων παρέχει 42 θερμίδες, 10 gr υδατανθράκων, 2 gr φυτικών ινών, 0,5 gr πρωτεΐνης, 0 gr λίπους και 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.
Αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για σνακ, είτε κάποιος είτε διαβητικός είτε όχι, καθώς προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όντως πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες.
Μπορείτε να τα βρείτε ως φρέσκα ή κατεψυγμένα, σε γιαούρτι με φρούτα κ.α. Χρησιμοποιήστε τα βατόμουρα σε smoothies φρούτων, κέικ και τηγανίτες, για να τα δώσετε στα παιδιά, χωρίς διαμαρτυρίες.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com