Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 10% σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους. Έτσι για όσους η ιδέα της απώλειας πολλών κιλών είναι αποθαρρυντική και απογοητευτική μπορείτε να θέσετε ένα μικρότερο στόχο που είναι πιο εύκολα εφικτός αλλά και που έχει θετικές επιδράσεις στην γενικότερη εικόνα της υγείας σας.

Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι το επιθυμητό είναι η μείωση του σωματικού βάρους σε επίπεδα όπου ο δείκτης μάζας σώματος(ΔΜΣ) που ορίζεται από το πηλίκο το βάρους δια του ύψους στο τετράγωνο [BMI = Β(kg)/Υ²(cm)]* να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την υγεία.

Παρόλαυτά τα οφέλη υγείας που μπορείτε να εξασφαλίσετε για τον εαυτό σας από μια μικρή απώλεια βάρους είναι:

1. Η πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2(ΣΔ2) ή του Προ –Διαβήτη.

Το αυξημένο σωματικό βάρος ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης του ΣΔ2. Ο διαβήτης αυτός εμφανίζεται στην ηλικία περίπου των 40-50ετων και έχει άμεση συσχέτιση με την κοιλιακή παχυσαρκία. Έτσι μειώνοντας τη περιφέρεια της μέσης σας μειώνετε αυτό τον κίνδυνο. Σημαντικό επίσης είναι ότι τα άτομα που έχουν προδιάθεση για ΣΔ2 μπορούν να καθυστερήσουν αλλά και να αναστείλουν την εμφάνιση του με την απώλεια περιττών κιλών και τη διατήρηση υγιούς βάρους μέσω ισορροπημένης διατροφής και άσκησης (μέτριας έντασης ).

*( Ιδανική περιφέρεια μέσης είναι κάτω από 80 cm για τις γυναίκες και κάτω από 94 cm για άνδρες. Η μέση είναι το στενότερο σημείο όπως φαίνεται από μπροστά)

2. Η διατήρηση της καρδιακής υγείας.

Η μείωση του σωματικού βάρους προστατεύει τη καρδιά από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα αλλά και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ελαφρύνοντας έτσι το έργο της. Συγκεκριμένα η απώλεια 10% περιττού σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση (μεγάλη) κατά 10mmHg και τη διαστολική (μικρή) έως και 20 mmHg ενώ μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερίνη έως 10% , τη «κακή» κατά 15% αλλά να αυξήσει τη «καλή» χοληστερίνη κατά 8%. Επίσης η μείωση του περιττού σωματικού βάρους μειώνει κατακόρυφα τα αυξημένα τριγλυκερίδια έως και 30%. (BMJ. 2006 September 23; 333(7569): 640–642)

3. Η βελτίωση του ύπνου .

Το αυξημένο σωματικό βάρος έχει συχνά σαν επιπλοκή την άπνοια ύπνου, μια απειλητική για τη ζωή πάθηση που δυσχεραίνει τον ύπνο και μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού. Αυτό μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στη υγεία όπως αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, σεξουαλική δυσλειτουργία κ.α. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια απώλεια της τάξεως των 10% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης της άπνοιας ύπνου αλλά και να μειώσει τα επεισόδια της.

4. Η βελτίωση της γονιμότητας .

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα. Ο ακριβής μηχανισμός που το προκαλεί αυτό δεν είναι ακόμα γνωστός αλλά πιθανολογείται ότι το αυξημένο λίπος στο σώμα διαταράσσει το μεταβολισμό των ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και κατά συνέπεια επηρεάζεται ο εμμηνορρυσιακός κύκλος των γυναικών. Αντίθετα, έχει φάνει ότι η μείωση του σωματικού βάρους βελτιώνει τον μηναίο κύκλο και κατά συνέπεια αυξάνει τη πιθανότητα γονιμοποίησης.

5. Η απόκτηση ενέργειας και ευεξίας.

Η απώλεια του περιττού σωματικού βάρους δρα θετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα η βελτίωση της εικόνας του σώματος ανεβάζει τη διάθεση, βελτιώνει την κοινωνικοποίηση, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και γενικά την όρεξη για ζωή. Επίσης αυξάνει και την ερωτική διάθεση καθώς βελτιώνεται η σχέση του ανθρώπου με το σώμα του .

6. Η μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Το αυξημένο σωματικό λίπος φαίνεται να εντείνει το πόνο και να αυξάνει τη φλεγμονή σε διαφορές χρόνιες παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα. Η μείωση του σωματικού λίπους δείχνει να έχει άμεση επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων σε διάφορες χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.

7. Η μείωση της ανάγκης για φάρμακα.

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί η μείωση το σωματικού βάρους κατά 10% μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, μειώνει την αρτηριακή πίεση αλλά και τα συμπτώματα πόνου σε διάφορες χρόνιες παθήσεις. Έτσι η ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή μειώνεται και έτσι ο οργανισμός δεν επιβαρύνεται από διάφορες φαρμακευτικές ουσίες .

 

* Φυσιολογικά όρια ΒΜΙ= 19-24.9kg/m2

 

 

Μαρία Σαρικά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών