Πολλές φορές η προσπάθεια για να φάνε τα παιδιά μας φρούτα και λαχανικά γίνεται ένα πολύ δύσκολο έως και αδύνατο έργο. Όμως σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε τη προσπάθεια να εντάξουμε στη καθημερινή τους διατροφή καθώς είναι σημαντικό τα φρούτα και τα λαχανικά να γίνουν μέρος της καθημερινότητας τους. Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εμείς οι ίδιοι αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας και θα πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα ότι η κατανάλωση τους μας είναι ευχάριστη και απολαυστική . Υπάρχουν μερικά βοηθητικά τρικ που μπορεί να διευκολύνουν τη προσπάθεια αυτη. Έτσι μπορούμε:
1. Nα κάνουμε τα φρούτα και λαχανικά smoothies δηλαδή να τα πολτοποιούμε μαζί με λίγο γάλα ή γιαούρτι (ή ακόμα και παγωτό) και μέλι για γλυκάδα και να τα συνοδεύουμε με ένα παιγνιδιάρικο καλαμάκι για να είναι πιο ελκυστικά. Πχ μπορούμε να πολτοποιήσουμε μπανάνα με λίγο γάλα και μέλι ή καρότο με μήλο , μπανάνα , γιαούρτι και λίγο μέλι.
2. Το καλοκαίρι να φτιάχνουμε γρανίτες φρούτων με διάφορα φρούτα εποχής. Ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά είναι οι γρανίτες φράουλας, καρπουζιού , κερασιού αλλά και το χειμώνα μπορούμε να φτιάχνουμε γρανίτα πορτοκάλι.
3. Να φτιάχνουμε μπισκότα, κέικ ή μπάρες δημητριακών με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, (πχ μηλόπιτα, κέικ καρότου, μπισκότα με σταφίδες, μάφιν με μούρα, μπάρες με αποξηραμένο σύκο).
4. Να κόβουμε τα λαχανικά σε διάφορα σχήματα και να τα συνοδεύουμε με σος γιαουρτιού για να είναι πιο ελκυστικά και παιχνιδιάρικα. Επίσης αν δεν τους αρέσουν τα ωμα λαχανικά μπορούμε να δοκιμάσουμε ψητά λαχανικά.
5. Να αλέθουμε τα λαχανικά και να τα «κρύβουμε» μέσα στο φαγητό. Όπως στα μπιφτέκια , τους κεφτέδες, στις σάλστες και τις πίτες.
.
6. Να συνδυάζουμε τα λαχανικά με τα αγαπημένα τους πιάτα. Όπως στη πίτσα, στα μακαρόνια ,στη σπανακόπιτα μπορούμε να ψιλοκόβουμε ή να αλέθουμε διάφορα άλλα λαχανικά και να τα εντάξουμε μέσα σε αυτά διακριτικά . Επίσης το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τα γλυκά, αντί για κρέπα σκέτη μπορούμε να την συνδυάσουμε με μπανάνα ή φράουλες ή μπορούμε να φτιάξουμε σοκολατάκια με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα.
7. Να τα ενθαρρύνουμε να τρώνε έστω και μια μπουκιά. Έτσι σιγά σιγά το παιδί θα συνηθίσει στη γεύση και μπορεί με το καιρό να αρχίσει να τα προτιμάει. Αντίθετα δεν πρέπει να πιέζουμε να φάει όλη τη μερίδα. Επίσης είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές μερίδες από διάφορα λαχανικά ή φρούτα χωριστά και όχι αναμιγμένα για να είναι πιο εύκολα αποδεκτά από τα παιδιά.
8. Να τα βάζουμε να συμμετέχουν στη διαδικασία παρασκευής τους αλλά και στην επιλογή τους στο σουπερ μάρκετ. Αφήνοντας τους να διαλέξουν ποια λαχανικά και φρούτα τους αρέσουν περισσότερο έστω και μόνο οπτικά και μετά στο σπίτι βάζοντας τα να τα ξεπλύνουν και να τα καθαρίζουν αποκτούν μια εξοικείωση με την όψη και την ύφη τους με αποτέλεσμα να είναι πιο δεκτικοί στο να τα φάνε. Επίσης τους ρωτάμε πως θα ήθελαν να τα μαγειρεύουμε και με τι να τα συνδυάζουμε ώστε να νιώθουν ότι συμμετέχουν δυναμικά σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του.
Μαρία Γ.Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών