Με την έλευση των εορτών, όλοι μας συνηθίζουμε και πίνουμε λιγάκι παραπάνω έως και…τελικά το τσούζουμε! Η αλήθεια είναι ότι ειδικά αυτές τις ημέρες που τείνουμε να…ξεφύγουμε με το αλκοόλ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η κατανάλωση του, με την έννοια της ποσότητας, συχνότητας αλλά και της ταχύτητας που πίνουμε!

Κι αυτό διότι όχι μόνο το πόσο πίνει κανείς, αλλά επίσης το πόσο γρήγορα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία του, για το ήπαρ και για την καρδιά του.

Όσοι κάνουν κραιπάλες με αχαλίνωτη κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την καρδιά τους σε σχέση με όσους πίνουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ, αλλά σε μικρότερες μερίδες και με πιο σταθερό ρυθμό, αποφεύγοντας τις καταχρήσεις μέσα στην μέρα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή ιατρικής Ζαν Φεριέρ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, συνέκρινε επί δέκα ολόκληρα χρόνια περίπου 10.000 άνδρες πότες, ηλικίας 50 – 59 ετών, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (όπου συνηθίζονται τα…όργια με αλκοόλ) και τρεις γαλλικές πόλεις – Λιλ, Στρασβούργο και Τουλούζη (όπου οι άνθρωποι συνήθως πίνουν τακτικά αλλά με περισσότερο μέτρο κάθε φορά). Οι Γάλλοι γενικά πίνουν λιγότερο αλκοόλ στην…καθισιά τους, αλλά καθημερινά, σε σχέση με τους Ιρλανδούς που είναι “γερά ποτήρια”, αλλά όχι κάθε μέρα.

Η έρευνα συμπέρανε ότι οι άνδρες που ακανόνιστα κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα έπιναν ασταμάτητα (συνήθως μαζί με τους φίλους τους), είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από την καρδιά τους στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσο πιο πολύ αλκοόλ πίνει κάποιος “μονοκοπανιά”, τόσο μεγαλύτερο κακό κάνει στην υγεία του, ιδίως αν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά αντί για κρασί. Αντίθετα, η κατανεμημένη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα έχει λιγότερες επιπτώσεις σε σχέση με την κραιπάλη μια ή δύο μέρες την εβδομάδα (ως κραιπάλη ορίζεται η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων αλκοόλ μέσα στη μέρα).

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες ότι είναι καλύτερα να καταναλώνει κανείς μια μικρή ποσότητα αλκοόλ σε τακτική βάση παρά μια μεγάλη ποσότητα μια κι έξω.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τις μεν γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από δύο ποτήρια κρασί ή μια μπίρα την μέρα, ενώ τους άνδρες να μην πίνουν περισσότερο από τρία ποτήρια κρασί τη μέρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline (www.ygeiaonline.gr)

Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια..της Τροφής