Η ενέσιμη χορήγηση αντισωμάτων σε ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1 φάνηκε να αναστρέφει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μόνο δύο ενέσιμες θεραπείες αρκούσαν για να «φρενάρουν» επ’ αόριστον την εξέλιξη της νόσου χωρίς να επιβαρύνεται το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματοζώων.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes», τα εντυπωσιακά ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά πως μια ανοσοθεραπεία μικρής διάρκειας ενδεχομένως να μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιηθεί σε διαβητικούς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Ο διαβήτης τύπου 1, γνωστός και ως ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, αποτελεί μια αυτοάνοση νόσο κατά την οποία τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στοχεύουν και εξολοθρεύουν τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος. Τα Τ-κύτταρα είναι αναγκαία για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και για την αντιμετώπιση παθογόνων οργανισμών.

Αποτελέσματα με διάρκεια

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι μόλις 48 ώρες μετά τη χορήγηση των δύο ενέσιμων θεραπειών σε μη παχύσαρκα διαβητικά ποντίκια τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, περίπου το 80% των ζώων είχε παρουσιάσει ύφεση ή ακόμη και αναστροφή της νόσου.

«Η προστατευτική δράση της εν λόγω θεραπείας είναι ταχύτατη» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Ρόλαντ Τις. «Παρακολουθήσαμε την πορεία της υγείας των πειραματόζωων για ένα διάστημα 400 ημερών μετά την ολοκλήρωση δύο θεραπειών. Τα περισσότερα από αυτά παρέμειναν υγιή. Και παρά το γεγονός ότι τα αντισώματα “καθαρίζονταν” από τον οργανισμό των ζώων μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες μετά τη θεραπεία, η προστατευτική τους δράση παρέμενε».

«Από κλινικής άποψης, έχουν υπάρξει κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα ως προς τη χρήση αντισωμάτων σε περιπτώσεις πρόσφατα διαγνωσμένων ασθενών με διαβήτη τύπου 1, ωστόσο η εξέλιξη της νόσου “μπλοκάρεται” μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα» συνεχίζει ο ειδικός αναφερόμενος στην ανάγκη για μια νέα, πιο αποτελεσματική ανοσοθεραπεία.

«Για την ώρα, οι υπάρχουσες ανοσοθεραπείες προσφέρουν ένα παροδικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αναστρέφουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ πολλές φορές συνοδεύονται από διάφορες επιπλοκές».

Πηγή: Το Βήμα

www.myhnews.gr