Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να στρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού εναντίον σας, μία κατάσταση που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις. Μία ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία διαπίστωσαν πως η απώλεια τεσσάρων μόλις κιλών θα μπορούσε να επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα των παχύσαρκων ατόμων σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα απαρτίζεται από πολλά και διαφορετικά είδη κυττάρων που προστατεύουν το σώμα μας από βακτήρια, ιούς και άλλους εισβολείς. Τα κύτταρα αυτά πρέπει να συνυπάρχουν σε μια συγκεκριμένη ισορροπία προκειμένου να διατηρείται η καλή υγεία. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και της αυξημένης αποθήκευσης λίπους στο σώμα, μπορούν να διαταράξουν αυτήν την ισορροπία, δημιουργώντας κύτταρα που μπορούν περισσότερο να βλάψουν παρά να προστατεύσουν το σώμα μας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η περίσσεια σωματικού λίπους, κυρίως στη μορφή του κοιλιακού λίπους, μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή «προ-οξειδωτικών» κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα και την προωθούν την ανάπτυξη φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και με άλλα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, τα μακροφάγα -άλλα φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος- ενεργοποιούνται στο λιπώδη ιστό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 13 παχύσαρκα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη που ακολούθησαν μια υποθερμιδική διατροφή 1.000 με 1.600 θερμίδων την ημέρα για 24 εβδομάδες. Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να θεωρηθούν πλήρης εκδήλωση διαβήτη. Στις 12 εβδομάδες τα άτομα υποβλήθηκαν στην εγχείρηση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου – μια διαδικασία κατά την οποία ένας τοποθετείται γύρω από το πάνω μέρος του στομάχου, έτσι ώστε να μπορεί να χωρέσει μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής – προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό πρόσληψης τροφής περαιτέρω. Η απώλεια τεσσάρων μόλις κιλών ήταν ικανή να μειώσει τα προ-φλεγμονώδη μακροφάγα στα επίπεδα που απαντώνται στα άτομα φυσιολογικού βάρους. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη απώλεια βάρους οδήγησε σε 80% μείωση του αριθμού των προ-φλεγμονωδών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς επίσης και σε μείωση της ενεργοποίησης των μακροφάγων στον λιπώδη ιστό των συμμετεχόντων.

Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προβλέψουν πόσο βάρος θα μπορούσαν να χάσουν τα άτομα μετά την επέμβαση, ανάλογα με το πόσο ενεργά ήταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο λιπώδη ιστό. Όπως τονίζει η συγγραφέας της μελέτης Katherine Samaras “Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο έχει περιγραφεί, και είναι σημαντικό, διότι μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος πιο εύκολα από τους άλλους, και ότι ο βαθμός φλεγμονής ενός ατόμου εμπλέκεται στην ανταπόκριση του στη χειρουργική επέμβαση”. Παρ ‘όλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ξεκαθαριστεί ο ακριβής ρόλος που διαδραματίζουν τα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής

 

Πηγή
Viardot A, Lord RV, Samaras K. The Effects of Weight Loss and Gastric Banding on the Innate and Adaptive Immune System in Type 2 Diabetes and Prediabetes. J Clin Endocrinol Metab. Apr 7, 2010.