Ως γνωστόν, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί είναι η πρώτη πηγή ενέργειας που παίρνουμε μετά από μια κατάσταση νηστείας που είναι ο ύπνος (ολονύκτια νηστεία). Ο οργανισμός μας μένει νηστικός για αρκετές ώρες αφού ο μέσος ύπνος διαρκεί 6-8 ώρες. Αν συνυπολογίσουμε και τις ώρες προ του ύπνου που μπορεί κάποιος να μείνει νηστικός τότε φτάνουμε και τις 10 ώρες. Έτσι είναι πολύ βασικό να δίνουμε ενεργεία στον οργανισμό όταν ξυπνήσουμε. Πολλοί όμως παραπονιούνται ότι εάν φάνε πρωινό τότε τους «ανοίγει» η όρεξη και θέλουν να τρώνε όλη την ημέρα. Έτσι με το πρόσχημα ότι θα παχύνουν αποφεύγουν εντελώς το πρωινό γεύμα. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως;

 

Οι λόγοι που μπορεί να αυξάνεται η όρεξη μας μετά τη λήψη πρωινού είναι ότι η πρόσληψη τροφής μετά από στέρηση ενέργειας που προϋπάρχει λόγω του ύπνου ενεργοποιεί αυτόματα ένα προστατευτικό μηχανισμό που αυξάνει την όρεξη μας με σκοπό ο οργανισμός να αποθηκεύσει όση ενέργεια μπορεί για τυχόν μελλοντικές καταστάσεις νηστείας. Ενώ εάν δεν φάμε πρωινό, ο μεταβολισμός μας πέφτει και πεινάμε λιγότερο. Κάποιοι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό δεν πεινάνε μέχρι αργά το μεσημέρι παραλείποντας ακόμα και το μεσημεριανό. Φροντίζουν όμως να αναπληρώσουν τα χαμένα τους γεύματα το βράδι!

Όταν όμως τρώμε πρωινό ο μεταβολισμός μας ενεργοποιείται και αυξάνεται η ενεργεία που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό. Έτσι εάν δεν συνεχίσουμε να τρώμε, μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε πεινάσει. Το γεγονός αυτό όμως δεν είναι κακό γιατί για το λόγο αυτό υπάρχει και το δεκατιανό, ένα ενδιάμεσο σνακ να μας «κρατάει» μέχρι το μεσημεριανό μας γεύμα. Βέβαια καλό είναι να προτιμάμε σνακ που να είναι χαμηλά σε θερμίδες όπως ένα φρούτο ή λίγοι ξηροί καρποί ή κράκερ σικάλεως.

Άλλος λόγος που μπορεί να αυξηθεί η πείνα μας μετά από ένα πρωινό γεύμα είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πολλοί συνηθίζουν να τρώνε για πρωινό ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε λίπος και πρωτεΐνη (πχ.ψωμί με μαρμελάδα) . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα με επακόλουθη μείωση εντός 1 ώρας πράγμα που κάνει πιο έντονο το αίσθημα της πείνας.

Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι η επιλογή πρωινών γευμάτων που έχουν και πρωτεΐνη και λίγο λίπος όπως ένα ποτ.γάλα 1,5% με 1φ. ψωμί σικάλεως και τυρί ή ένα ποτ.γάλα 1,5% με 1 αβγό βραστό και 1φ. ψωμί ή ένα γιαούρτι 2% με μέλι και ξηρούς καρπούς. Επίσης ένα ενδιάμεσο σνακ 2 ώρες μετά το πρωινό μας «κραταει» μέχρι το μεσημεριανό γεύμα ώστε να μην πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό. Έτσι μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορες επιλογές πρωινού γεύματος μέχρι να βρούμε ποιο μας χορταίνει και δεν μας κάνει να πεινάμε μέσα σε λίγη ώρα.

Συμπερασματικά λοιπόν όσοι από εμάς ακολουθούν την τακτική του να μένουμε χωρίς πρωινό φοβούμενοι να μην παχύνουμε ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που μπορεί με τον καιρό να μας αυξήσει το σωματικό βάρος. Ο λόγος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι γιατί συνήθως παραμένουμε νηστικοί μέχρι αργά το μεσημέρι πίνοντας ίσως μόνο καφέ. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να νιώθουμε πολύ έντονα το αίσθημα της πείνας αργά μέσα στην ημέρα και να «πέφτουμε με τα μούτρα» στο φαγητό καθώς το έχουμε στερηθεί για τόσες ώρες. Η κατάσταση αυτή της απογευματινής υπερφαγίας συνήθως συνεχίζεται και μέχρι το βράδι. Έτσι η μεγαλύτερη ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε γίνεται κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες όταν δηλαδή είμαστε πιο χαλαροί και o μεταβολισμός μας αρχίζει να πέφτει επειδή προς τις βραδινές ώρες γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι. Το φαινόμενο παρατηρείται πολύ συχνά σε παχύσαρκα άτομα.

Ενώ όσοι από εμάς τρώνε πρωινό εκτός του ότι θα έχουμε καλύτερη απόδοση στη δουλειά μας γιατί δίνουμε τροφή στον εγκέφαλο μας μετά από τον ύπνο (νηστεία) θα έχουμε και μικρότερη κατανάλωση τροφής κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος διότι ουσιαστικά θα τρώμε όταν ο μεταβολισμός μας βρίσκεται σε υψηλοτέρα επίπεδα (αυξημένη κίνηση λόγω δουλειάς ή εργασιών σπιτιού).

Η στάση λοιπόν του « δεν τρώω πρωινό γιατί μου αυξάνει την όρεξη» είναι μια λανθασμένη τακτική που με το καιρό μπορεί να μας οδηγήσει σε παχυσαρκία. Όντως μπορεί η κατανάλωση πρωινού να αυξήσει την όρεξη μας. Αυτό όμως δεν είναι κάτι κακό γιατί και σε αυτή τη περίπτωση άλλωστε υπάρχει η λύση του δεκατιανου (ενδιάμεσο σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού) για να μας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό. Έτσι είναι προτιμότερο να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας νωρίτερα μέσα στην ημέρα όπου υπάρχει χρόνος να καταναλώσουμε ενέργεια και να «κάψουμε» θερμίδες κατά την υπόλοιπη ημέρα παρά να τρώμε αργότερα μέσα στην ημέρα όπου ο χρόνος μας είναι πλέον περιορισμένος για να είμαστε δραστήριοι. ..

Μαρία Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος